Împărţirea averii

0
117

impartirea_averii

Părinţii care au posibilităţi materiale au ş i datoria să se îngrijească de viitorul copiilor lor. Fireşte, cel mai bine este să le dea o educaţie bună, apoi să-i poarte la studii sau să-i trimită să înveţe un oarecare meşteşug, pentru a putea trăi şi apoi să-şi poată asigura o căsuţă, etc.

In 1924 când familia noastră a venit în Grecia din Farasa Capadochiei, atunci cu schimbul de populaţii, tatăl meu, ca primar al satului, s-a îngrijit să-i aranjeze pe toţi consătenii noştri. Familia noastră a lăsat-o la urmă. Mai târziu fraţii mei mai mari i s-au plâns: “Tată, te-ai îngrijit de toţi, dar la noi nu te-ai gândit”. Dacă cineva este singur, din râvnă pentru Dumnezeu, din nobleţe, le poate da pe toate şi să nu-i pese de sine, dar, dacă are familie, trebuie să se gândească şi la familia lui.
Desigur, părinţii nu trebuie să se grăbească să le dea copiilor lor cele pe care le au, toate odată, pentru că ei sunt fără experienţă şi se pot avânta la cheltuieli necumpătate, căci viaţa contemporană le oferă bunuri nenumărate. După aceea le va fi milă de ei, dar nu vor mai avea cu ce să-i ajute. De asemenea, părinţii tre buie să ia aminte ca pe copilul care este mai slab să -l ajute materialiceşte mai mult, dar şi mai mult moraliceşte, pentru ca acesta să nu intre în panică din cauza nereuşitei lui în viaţă. Dar să caute să-i căpătuiască cu discernământ şi dragoste pe toţi copiii lor, pentru a nu se răci dragostea dintre ei.
Rar găseşti familii unite, care trăiesc duhovniceşte, şi fraţi care nu se ceartă pentru pământ şi avere şi nu aleargă la judecătorii. Am cunoscut o familie cu şapte membri. Părinţii aveau nişte podoabe de aur. După moartea lor, copiii au hotărât să le ia fratele care i-a îngrijit. Dar acela însă, văzând că sora lor are familie mare şi are mai multă nevoie, i le-a dat aceleia. Aceea însă le-a dat unui alt frate de-al lor, iar acela la altul şi, în cele din urmă, au ajuns din nou la primul. Adică s-a întâmplat exact cum au făcut acei părinţi despre care citim în Pateric20. La urmă, nici acela nu a vrut să le ţină şi le-a dat la o biserică.

Viaţa de familie, Cuviosul Paisie Aghioritul Cuvinte duhovniceşti
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here