Dacă simţiţi că motivul stării dumneavoastră de anxietate se află în apropiere, fiţi liniştit: tot aici se află şi remediile. Acestea sunt plante şi uleiuri de adăugat pentru liniştire într-o baie caldă, într-un ceai aromat şi chiar în alimentele clasice. Pentru perioada în care vă simţiţi anxios, iată câteva modalităţi pentru îndepărtarea grijilor.
Ce este în neregulă
Anxietatea este o reacţie la o ameninţare sau la un pericol vag sau chiar necunoscut. Vă simţiţi îngrijorat, dar nu sunteţi sigur de ce. Se poate manifesta prin multe tipuri de simptome, cum ar fi transpiraţii, crampe abdominale, tahicardie, tremurături, stare de nervozitate, slabă concentrare, respiraţii superficiale, gânduri sau comportament nedorit.
Diluaţi-vă grijile
-O baie caldă este una dintre cele mai plăcute şi sigure modalităţi de a vă linişti simţurile. Pentru a-i spori efectele, adăugaţi puţin ulei de levănţică (sau flori uscate dacă aveţi) în baie. Deşi nimeni nu ştie cum reuşeşte să calmeze această minunată plantă mirositoare, levănţică este folosită de aproximativ 2 000 de ani pentru relaxarea sistemului nervos. Dacă nu aveţi timp de baie, ungeţi-vă cu puţin ulei de levănţică pe tâmple şi pe frunte, şi relaxaţi-vă câteva minute.
Respiraţi încet şi profund
Respiraţia regulată vă poate ajuta să vă controlaţi rapid starea de anxietate. Pentru a respira încet şi profund, aşezaţi-vă, puneţi o mână pe abdomen şi inspiraţi încet simţind cum se dilată abdomenul sub mâna dumneavoastră, dar umerii nu se ridică. Ţineţi-vă respiraţia timp de patru sau cinci secunde, apoi expiraţi foarte încet. Repetaţi până când simţiţi că vă calmaţi.
Beţi ceva soporific
-Un remediu străvechi pentru insomnie, un pahar cu lapte cald, chiar funcţionează – şi la orice oră a zilei. Laptele conţine triptofan, un aminoacid utilizat de creier pentru a produce serotonină, care îmbunătăţeşte senzaţia de bine. Bananele şi carnea de curcan sunt, de asemenea, bogate în triptofan.
-Hameiul, care dă berii aroma specifică, are o lungă istorie ca sedativ. Muncitorii care recoltează hamei suferă de somnolenţa cunoscută sub numele de „oboseala culegătorului de hamei”. Într-o cană cu apă foarte fierbinte puneţi două linguri de plantă uscată şi beţi maximum trei căni din acest ceai antianxios.
-Pentru a prepara un ceai relaxant, puteţi utilize trei tipuri de flori:flori de portocal de Sevilla, levănţică și lămâie. Oricare dintre aceste ceaiuri aromate şi dulci, băute înainte de culcare, favorizează somnul.
Nu agravaţi simptomele
-Limitaţi consumul de ceai, cafea sau cola la o ceaşcă pe zi. Cercetările au arătat că persoanele cu simptome de anxietate pot fi în mod special sensibile la cofeină.
-Supravegheaţi-vă consumul de vin, bere şi alte băuturi alcoolice. Deşi par că ameliorează iniţial anxietatea, atunci când alcoolul se elimină, simptomele se pot exacerba.
Acceleraţi şi încetiniţi
-Exerciţiile aerobice constituie un excelent remediu pentru anxietate. O plimbare în ritm vioi timp de 30 de minute stimulează eliberarea de endorfine, substanţe chimice care blochează durerea şi vă îmbunătăţesc starea de spirit.
-Fie meditaţi, fie vă rugaţi, fie culegeţi trandafiri sau priviţi la peştişorul dumneavoastră de aur, faceţi orice tip de activitate meditaţi -vă timp de 15 minute, de câteva ori pe zi.
Încercaţi un calmant natural al anxietăţii
-Un miros agreabil nu este ceea ce vă aşteptaţi de la planta numită valeriană, dar dacă vreţi să vă amelioraţi starea de anxietate, faceţi abstracţie de mirosul ei neplăcut. Cercetările au arătat că ingredientele active din valeriană se ataşează la aceiaşi receptori din creier care sunt afectaţi de medicamentele antidepresive tip diazepam (mai bine cunoscut ca Valium). Luaţi 250 mg de două ori pe zi şi până la 500 mg la culcare.
-Luaţi în fiecare zi complex de vitamine B. Cercetările au arătat că vitaminele din complexul B scad în mod natural stresul – de exemplu organismul uman are nevoie de vitamina B6 pentru a produce serotonină – deficitul acestora putând contribui la apariţia stării de anxietate.
Ar trebui să-mi sun medicul?
Anxietatea severă şi prelungită vă poate afecta sănătatea fizică. Mergeţi la medic dacă starea de anxietate se prelungeşte, dacă nu puteţi dormi sau nu vă puteţi concentra, sau dacă simţiţi că puteţi face rău celorlalţi sau dumneavoastră înşivă. Trebuie menţionat că simptomele de anxietate le pot mima pe cele ale unor afecţiuni grave, de exemplu-hipertiroidismul, hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) sau infarctul de miocard, sau pot apărea ca efecte secundare ale unor medicamente. De aceea, este indicat să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre simptomele pe care le prezentaţi.
Anxietatea sau atacurile de panică
În ciuda îngrijorării generale, crizele de anxietate apar brusc şi sunt foarte intense. Inima bate cu putere, presiunea sanguină creşte, apar dificultăţi în respiraţie, iar pacientul se simte ameţit şi obosit. Aceste simptome pot fi confundate cu cele ale unui infarct de miocard. Crizele de anxietate apar mai frecvent după o perioadă de stres neobişnuit, cum ar fi un divorţ.
Cea mai bună cale de a face faţă unei crize este să o priviţi ca ceea ce este: o stare emoţională nevinovată chiar dacă vă sperie. Amintiţi-vă că nu sunteţi în niciun pericol; este doar un atac de panică, şi se va termina curând. Staţi cât de calm puteţi, încercaţi să vă liniştiţi bătăile inimii, cum am spus mai sus, şi lăsaţi atacul să-şi urmeze cursul.
Învingeţi anxietatea cu o gândire pozitivă
Dacă vă repetaţi singur un lucru suficient de mult, veţi începe să-l credeţi. Aceasta este o modalitate uzuală de a face faţă situaţiilor care ne provoacă, încercaţi următoarele sau născociţi dumneavoastră altele.
-întâlnire cu persoane necunoscute: „Aceasta este o foarte bună ocazie de a cunoaşte persoane pe care nu le-am mai întâlnit niciodată.”
-o nouă slujbă: „Sunt capabil să fac această muncă, am cea mai bună calificare pentru a avea succes.”
Atunci când sunt provocat: „Nu contează dacă ceilalţi cred că am dreptate sau nu atâta timp cât am judecat cât de corect am putut şi mi-am exprimat cu onestitate punctul de vedere.”
-obişnuirea cu greutăţile şi nesiguranţa: „Am trecut peste obstacole ca acestea în trecut şi ştiu că voi putea să o fac din nou.”
– a vorbi în public sau a face o prezentare: „Am de spus ceva atât de important, încât orice persoană din această cameră va dori să mă asculte.”
-când eşti respins: „Am avut şansa să încerc noi alternative şi să găsesc diferite căi, şi sunt pregătit pentru noi provocări.”
5-hidroxitriptofanul (5-HTP) poate completa necesarul de serotonină, o substanţă chimică cerebrală care calmează anxietatea. 5-HTP-ul din organismul dumneavoastră provine din aminoacidul triptofan, dar se găseşte în cantităţi mici şi în seminţele plantei originare din Africa, Griffonia simplicifolia. Suplimentele de 5-HTP se obţin din extractul din această planta sau pe cale sintetică. Le puteţi cumpăra din magazinele de produse naturiste sau online. Doza zilnică este de 50 mg de trei ori pe zi în timpul mesei. Dar cereţi sfatul medicului dacă urmaţi un tratament cu medicamente antidepresive, cum ar fi Prozac, Lustral sau Seroxat, deoarece acestea afectează şi ele receptorii serotoninici, iar efectul cumulat poate fi periculos. Nu conduceţi automobilul şi nu desfăşuraţi activităţi periculoase până când nu vedeţi ce reacţii aveţi la 5-HTP, deoarece la unele persoane poate produce ameţeli.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Jurnal Spiritual