09 Aprilie. Sfântul Mucenic Eupsihie

0
121

118472_eupsihieSfântul mucenic Eupsihie a fost din Cezareea Capadochiei și a trăit pe vremea împărăției lui Iulian, cel lepădat de credință. Născut și crescut din părinți credincioși, de bun neam și mari dregători în cetate, fericitul acesta si-a petrecut viața  în dreapta credință și în fapte bune, ajutând pe săraci, având înțelepciune și viață neîntinată, în cât traiul său era o pildă vie de creștinească viețuire.

În acest timp, Împăratul Iulian silea, prin amenințări și chinuri pe „galileeni”, așa numea el pe creștini, să se lepede de Hristos și să se închine idolilor; și nenumărați creștini erau, uciși, rămânând neclintiți în credința lor.

Auzind acestea și văzând mulțimea de păngâni din Cezareea, mergând să aducă jertfe la praznicul idolilor, din capiștea cetății, îndată după săvârșirea nunții sale legiuite, Evpsihie s-a umplut de râvnă pentru Domnul și, luând cu sine mulțimea de creștini, s-a dus și a sfărâmat idolii, iar căpiștea idolească a dărămat-o până în temelie. Fapta aceasta a mâniat cumplit pe Iulian, iar Eupsihie, cunoscând pătimirile  ce îl așteptau, a împărțit averile lui săracilor și se pregătea pentru muceniceasca nevoință, în postiri și în rugăciuni petrecând.

Deci, a poruncit împăratul că pe toți cetățenii vinovați sa-i prindă, pe unii sa-i ucidă, iar pe alții în srghium să-i trimită, iar averile lor să le jefuiască și, încă și averile bisericilor din cetate să le ia, iar pe elerici să-i trimită la oaste. S-a luat apoi cetății numele ei împărătesc de Cezareea. A pus dajdie mare și pe caul creștinilor locuitori, ai cetății, până ce vor ridica iarăși capiștea cea dărămată , a dumnezeiilor  păgâni. Iar pe Eupsihie, ca pe un pricinuitor al acestei fapte, a poruncit să-l chinuiască și la idoleasca jertfă să-l silească. Însă, ostașul lui Hristos, nicidecum nu s-a supus, ci cu bărbăție, rămânea la mărturisirea lui Hristos. și l-au spânzurat de un lemn și l-au strujit cu piepteni de fier, apo după multe chinuri, cu sabia i-au tăiat capul.

Și s-ar fi împlinit toate celelalte porunci, dacă Iulian împăratul, n-ar fi pierit în războiul cu perșii. Drept aceea, după moartea împăratului poporul din Cezaraeea a zidit o preafrumoasă bisrică în cetate, deasupra mormântului cu oasele Sf. Mucenic Eupsihie, despre slava lui Hristos Dumnezeu. Cel împreună slăvit cu Tatăl și cu Sfântul Duh în veci. Amin.

„Proloagele, volumul II” 

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here