1 Decembrie: „Acum e momentul să ne facem cunoscute visele şi să le transformăm în realitate”

0
140

diaspora- 1 decembrieEste la îndemâna simțului comun că ziua de 1 decembrie 1918  are o semnificație aparte pentru toți românii, fie că sunt în țară, fie că se află în Diaspora.

Cu o încărcătură emoțională puternică, această zi marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918), se arată pe site-ul http://www.wikipedia.org.

Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa, ne spun istoricii.

De pildă, istoricul Adrian Majuru a declarat pentru Mediafax că ziua de 1 Decembrie “este o poveste mai veche”.

Pentru români reprezintă Ziua Naţională de doar 23 de ani. Acesta a  precizat că şi-a păstrat semnificaţia împlinirii unui ideal naţional, pe care l-au visat şi pentru care au luptat 3-4 generații.

În ceea ce priveşte percepţia pe care românii de astăzi o au despre Ziua Naţională, același Adrian Majuru a precizat că fiecare generaţie îşi trăieşte timpul ei şi are proiectele ei de viitor, însă întotdeauna proiectele de viitor ale fiecărei generaţii, indiferent de timpul ei istoric, depind foarte mult de cadrul social, de oportunităţile care îi sunt oferite sau nu.

Pentru românii aflați în afara granițelor țării, 1 Decembrie este un prilej de a se aduna în familie și biserici, singurele locuri unde aceștia simt spiritul românesc mai aproape, unde încă se vorbește limba de acasă.

Conform  http://www.diasporaromaneascaunita.com, cei șase milioane de compatrioți din Diaspora speră ca în final să se schimbe ceva în țara lor.

In curând visează să-și poată îndeplini visul, acela de a sărbători Ziua Națională pe meleagurile natale. Chiar dacă au plecat în afara granițelor pentru a munci și a-și construi un trai mai bun, ei își doresc să imprime țării un alt destin, să se întoarcă acasă și să contribui de aici , din interior la ridicarea bunăstării României.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, o tânără româncă din Paris, pentru care libertatea națională reprezintă un dar extrem de important, a decis să  transmită un mesaj tuturor românilor din ţară şi din străinătate: „1 Decembrie ar simboliza unirea românilor din 1918. Au trecut aproape 100 de ani de atunci: haideţi să ne mai unim o dată!; să ne unim forţele pentru a transforma împreună România de azi în România pe care ne-o dorim. Am văzut cu toţii că doar uniţi am putut învinge! Să nu aşteptăm următoarea nenorocire ca să o facem. Haideţi să ne unim pentru România. ACUM e momentul să ne facem cunoscute visele și să le transformăm în realitate!”.

Într-un interviu acordat site-ului http://www.gandul.info, Cristina Chiş, tânăra din Paris a mărturisit că „este originară din Cluj, însă locuiește la Paris din anul 2011. A ajuns acolo graţie programului de schimb de experienţă a AIESEC (Association internationale des étudiants en sciences économiques et commerciales), din care făcea parte încă din 2006”.

La începuturile ei în Franța avusese parte de o experiență foarte urâtă: 

„Parcă ieri debarcam la Paris şi plângeam pentru că, după mai puţin de oră de la aterizare, îmi furaseră portofelul cu cei 1.000 de Euro, pe care părinții mi-i dăduseră pentru a mă descurca în prima lună”, mai relatează Cristina.

„Primii trei ani în Paris au fost cei mai grei şi mai plini de nesiguranţă pe care i-am trăit până acum. Nu reuşeam să obţin un contrat pe durată nederminata şi asta din mai multe motive: pentru că până pe 1 ianuarie 2014 românii aveau nevoie de un permis de muncă – care era dificil de obţinut; toate firmele care mă selectau şi aflau de acest lucru renunţau la candidatura mea -, dar şi pentru că diplomele din România nu sunt comparabile sau nu sunt bine văzute faţă de cele din Franţa”, a mai subliniat tânăra româncă.

Cu toate acestea, Cristina nu a renunțat, iar în prezent clujeanca are deja peste un an vechime în departamentul de resurse umane din cadrul „Etablissement français du sang”, instituţie de stat care se ocupă cu colectarea şi prelucrarea sângelui de la donatori. Pe lângă jobul de zi cu zi, Cristina s-a implicat şi în activitatea Ligii Studenţilor Români în stăinătate (LSRS), susţine traininguri la Toastmasters Paris, iar o dată pe săptămână meditează o fetiţă de 12 ani cu probleme la matematică, în cadrul asociaţiei Proxité.

Iată că se poate, cu ambiție și multă muncă.

Dar reușita ei în afara granițelor țării, ar fi vrut să poată avea loc și aici, acasă. Încă nu și-a pierdut nădejdea, și speră ca într-o zi să revină în România.

În locul acestei tinere românce stabilite la Paris, mai sunt și alți cetățeni români, care văd în lungul drum spre casă o binecuvântare de la Dumnezeu și o posibilitate de a-și vedea visurile împlinite în țara lor de origine.

Cei din afara granițelor țării ne spun mereu că vor răspunde pozitiv îndemnului Întoarce-te acasă!.

Aici au lăsat tradiții, obiceiuri, familii și nu în ultimul rând aici se afla credința în Hristos și nădejdea unei vieți liniștite.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here