10 declaraţii ale lui Andrei Pleşu, despre „bine”

0
123

Sunt românii mai ospitalieri decât locuitorii altor ţări? În materie de bunătate, au românii ceva special? Vă invităm să citiţi o selecţie de zece declaraţii ale lui Andrei Pleşu, despre binele în societatea românească şi în general.

200px-Andrei_Pleșu_(1)Pe 20 martie, televiziunea britanică BBC le-a arătat oamenilor din întreagă lume cât de ospitalieri sunt românii. Totul a fost posibil printr-un episod al seriei de animaţii „Animated Travel Shorts”, program care prezintă lucruri deosebite trăite de fanii postului, în călătoriile lor.

Tot pe 20 martie, a avut loc un eveniment despre binele din România, organizat la Colegiul Noua Europă, de revista Dilema Veche şi de platforma bursabinelui.ro. Aici, Andrei Pleşu, scriitor, eseist, filosof şi fost ministru al Culturii şi al Afacerilor Externe, a vorbit în faţa a peste 100 de oameni despre bine, implicare, bunătate şi lupta dintre bine şi rău în societatea românească şi în general.

Scriitorul s-a declarat nesigur în privinţa etichetei de ospitalitate care se atribuie românilor. „La noi e o luptă seculară între a face bine şi a te simţi bine. Există întrebarea: avem noi, românii, ceva special în a înţelege răul sau binele? Ştim că se vorbeşte de tradiţionala ospitalitate românească, că românul e bun, cumsecade, că românul este ceva special. Nu aş fi sigur că aceste calităţi nu există sau că ele există neapărat la noi. Aş fi rezervat la ideea unui sens al eticului şi al binelui autohton, dincolo de un anumit relativism, care poate să fie rău, cât şi contemplativ”, a spus Pleşu.

Vă prezentăm, în continuare, o selecţie de zece declaraţii despre binele în societatea noastră, în opinia lui Andrei Pleşu. Declaraţiile au fost preluate din discursul prezentat la Colegiul Noua Europă, în 20 martie 2014.

„Este greu să decizi ce este bine sau rău în societatea românească. Încă nu știu, după 25  de ani de normalitate, ce trebuie să fac eu ca să fac ceva bun. Trebuie să mă implic sau să nu mă implic? Dacă mă implic, sunt certat că mă implic. (..) Dacă nu mă implic, mi se spune << turnul de fildeş >>. Drept urmare, mă port brambura. Când mă implic, când nu mă implic.”.

„ Mă tem că binele există şi răul există în oglindă. Lucrurile, privite de foarte sus, nu mai sunt atât de tranşante, pentru că lumea e polară. E ca şi când ai spune dacă se poate zi fără noapte sau rece fără cald. Aşa sunt construite lucrurile.”

„Binele este un concept universal, cu aplicaţie locală.”

„În comunitate există o dominanţă a binelui, fiecare, însă, îşi ştie infernul lăuntric şi fiecare ştie că are înăuntru hoţi şi altele. A trăi în spaţiul moralei sau al încercării de a te înscrie în bine, este a fi într-o luptă permanentă cu menajeria interioară.”

„Unul dintre cele mai rele lucruri, în materie de morală şi de fapte bune, este să ai mereu soluţia în buzunar.”

„Să nu faci nimic, nici măcar binele, în mod nereflectat.”

„Cred că fapta rea este fapta care are ca sursă eul propriu. Tot ce faci trăgând cu ochiul la tine (…) riscă să fie discutabil. În momentul în care uiţi de tine, eşti pregătit să faci binele. Eşti în starea optimă de a face bine. Eu cred că această disciplinare a eului este unul dintre secretele faptelor bune.”

„Pentru că nu ai o grilă ca să stabileşti ce e bine şi ce e rău, cel mai bine e să nu judeci. Iertarea e fapta bună supremă.”

„Nu există o departajare între cei care fac fapte bune şi cei care nu fac, pe hotarul credinţei. Suntem oameni care nu cred în Dumnezeu, dar care au problema binelui şi care îşi pun problema să acţioneze bine.”

„Nu faci binele doar de dragul tău. Întotdeauna este un celălalt. Pentru altul faci binele, cu gândul la altul faci binele, pentru că îţi pasă de altul, faci binele.”

 Sursa: altreileasector.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here