10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

0
233

alzheimer-ww

La 10 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH), ea reprezintă singura campanie mondială de conştientizare şi educare publică – o oportunitate de a comunica cu publicul larg despre problemele de sănătate mintală.

Tema Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale în 2013 este ,,sănătatea mintală a persoanelor în vârstă”.

În multe ţări dezvoltate există tendinţa de prelungire a vârstei de pensionare şi menţinerea unui stil de viaţă activ după pensionare. Desfăşurarea de activităţi de voluntariat sau implicarea în acordarea de sprijin familial, cum ar fi îngrijirea nepoţilor sau a unei rude, sunt recunoscute ca fiind factori pozitivi în promovarea unei bunăstări a persoanelor în vârstă.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale din acest an îşi propune să încurajeze guvernele şi organizaţiile din întreaga lume să abordeze problemele de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele în vârstă din cadrul comunităţilor, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile necesare acestei categorii.

O multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane.

Aproape toţi aceşti factori afectează persoanele în vârstă. Factori, precum sărăcia, izolarea socială, pierderea independenţei, singurătatea şi pierderi de diferite tipuri, pot afecta sănătatea mintală şi starea generală de sănătate a persoanele în vârstă, acestea necesitând o anumită formă de îngrijire pe termen lung.

Sprijinul social şi familial poate ajuta semnificativ persoanele în vârstă.

De asemenea, sănătatea mintală poate fi îmbunătăţită prin promovarea unei îmbătrâniri active şi sănătoase. Participarea la diverse activităţi ale comunităţii şi relaţii personale puternice reprezintă factori cheie.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, proporţia în populaţia lumii a persoanelor de peste 60 de ani se va dubla între 2000 şi 2050, ajungând să reprezinte de la 11% până la 22%.

Sursa: financiarul.ro

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here