La sfârşirul anilor 1980, NASA împreună cu Associated Landscape Contractors au studiat plantele de apartament ca o modalitate de a purifica aerul din spaţiile de locuit. Astfel echipa care a realizat studiul a descoperit o serie de plante care au capacitatea de a filtra aerul şi de a absorbi COV (compuşii organici volatili), potrivit Mother Network Nature.
Uşor de crescut şi iubitoare de soare, Aloe vera absoarbe din atmosferă compuşi precum formaldehida şi benzenul, care provin din materiale de curăţenie şi vopsele. Dincolo de proprietăţile sale purificatoare, aloe poate fi utilă în caz de accidente în bucătărie precum arsuri termice sau tăieturi.
Cu flori mici şi albe şi o mulţime de frunze, planta păianjen absoarbe benzen, formaldehidă, monoxid de carbon și xilen, un solvent utilizat în industria pielăriei, cauciucului şi a maselor plastice. În plus este foarte rezistentă şi nu are nevoie de îngrijire specială.
Încărcată cu flori de culori vibrante, gerbera, care arată foarte bine atât în grădină cât şi în ghivece individuale, este foarte eficientă pentru îndepărtarea din atmosferă a tricloretilenei, compus chimic utilizat ca solvent şi ca agent frigorific şi a benzenului, utilizat în producerea de cerneluri şi adezivi.
Planta cu piele de şarpe, cunoscută şi ca limba soacrei, este una dintre cele mai eficiente în purificarea aerului şi absorbţia formaldehidei, comună în produse de curățare, hârtie igienică şi produse de îngrijire personală. Este una din puţinele plante care poate fi păstrată …în baie – se va dezvolta foarte bine cu lumină puţină şi în condiții de umiditate şi abur în timp ce va împrospăta atmosfera ambientală.
Denumită de americani planta banilor, Scindapsus aures este o iederă cu creştere extrem de rapidă, are rolul de a îndepărta din aer formaldehidele şi alte produse chimice volatile care afectează sistemul respirator.
Crizantema, nu numai că înfrumusețează casa sau grădina, dar este extrem de eficientă în purificarea aerului de compuşi precum benzenul, întâlnit în produse precum lipici, vopsea, materiale plastice şi detergenţi. Iubitoare de lumină naturală este bine să îi găsiţi un loc în apropierea unei ferestre, în lumina directă a soarelui.
Palmier cu frunze lungi, Dracaena Marginata, este uşor de cultivat şi absoarbe din atmosferă xilen, tricloretilenă și formaldehidă, care pot fi introduse prin atmosfera ambientală prin lacuri, vopsele şi benzină.
Un arbust de ficus plângător prezent în camera de zi, va filtra poluanţii care însoţesc covoarele şi mobilierul, cum ar fi formaldehida, benzenul şi tricloretilena. Arbustul nu are nevoie de o atenţie deosebită, trebuie doar aşezat în lumina directă a razelor soarelui şi udat cu regularitate, de două ori pe săptămână, cu cantităţi mici de apă.
Delicatele azalee contribuie în mod activ la purificarea aerului prin absorbţia formaldehidei şi amoniacului, care provine din detergenţi şi produse de curăţare. Plantă decorativă perenă, iubeşte spaţiile răcoroase şi semiumbrite.
Un studiu a relevat că cea mai cunoscută specie de iederă, iederea englezească, curăţă aerul prin reducea particulelor de fecale şi urmele de formaldehidă provenite din produsele de curăţare de uz casnic.
Traducere Emanuela Popa
Jurnal Spiritual
V-ar mai putea interesa şi aceste articole