10 principii ale prieteniei

0
1272

prieteniaÎnvăţatul antic Aristotel, spunea foarte demult că cel puţin jumătate din fericirea de pe lume se datorează prieteniei.

Iar orice om care are prieteni sinceri ştie care sunt beneficiile prieteniei. Prietenii adevăraţi ne cunosc şi ne acceptă aşa cum sunt.

O reţea de prieteni care să te susţină la nevoie, în momentele în care ai nevoie de o încurajare, de un sfat sincer şi verde – contează foarte mult pentru fiecare pentru că această reţea creează nişte legături emoţionale şi spirituale foarte puternice care pot dura o viaţă întreagă. Şi asta pentru că ne deschidem inima şi mintea doar prietenilor. Ne leagă respectul reciproc, dragoste şi compasiunea, întrajutorarea şi prezenţa în momentele grele.

Datorită prietenilor putem să ne vedem slăbiciunile şi la căldura afecţiunii lor, putem învăţa să ne cunoaştem mai bine.

Iată 10 principii ale prieteniei la care te poţi gândi. Aceste zece principii ale prieteniei te pot ajuta să îţi formezi o reţea de prieteni care poate însemna incredibil de mult pentru viaţa ta.

1. Prietenii găsesc întotdeauna timp pentru prieteni

Prietenia nu e doar un sentiment ci şi o formă de acţiune pentru prietenele tale. Organizează întâlniri regulate şi nu uită că prietenii trebuie să fie mereu la curent cu ce li se întâmplă. O posibilitate este organizarea unei întâlniri o dată pe lună. Nu trebuie să îţi lipsească desigur adresele de email ale prietenelor tale. Cu un singur gest, poţi să le trimiţi noutăţi, invitaţii sau gânduri personale.

2. Prietenii îşi ţin cuvântul

Cuvântul ţinut da măsură caracterului tău. Dacă promiţi că vii undeva sau faci ceva, nu îţi dezamăgi prietenii iar dacă o prietenă se bazează pe tine şi îţi încredinţează un secret, nu-i înşela aşteptările.

3. Prietenii se ajută între ei

Dacă ai făcut totul posibil ca toţi prietenii tău să se cunoască între ei, ai format un grup de oameni speciali, gata să se ajute unii pe alţii. Lor le poţi dezvălui dorinţele şi ambiţiile tale cele mai mari, visurile… ceea ce te va ajuta să îţi găseşti şi mai multă energie pentru realizarea scopurilor tale. Prieteniile între femei nu sunt doar valoroase în sine ci şi foarte utile – pentru că pot oferi baze importante de susţinere şi de suport psihic.

4. Prietenii nu se iau la întrecere între ei

O regulă de aur a prieteniei este să nu  râvneşti la soţul sau soţia unei prietene sau unui prieten. Acest lucru nu are nimic de a face cu prietenia.

5. Prietenii nu se neglijează

Prieteniile sunt preţioase. Nu îţi neglija prietenele doar pentru că ai cunoscut alte persoane şi vrei să petreci mai mult timp cu ele. Când alte persoane care intră în viaţa ta îţi acaparează atenţia şi timpul, e normal că prietenii tăi să se simtă trădaţi.

6. Prietenii nu uită datele de naştere

Află care sunt datele de naştere ale tuturor prietenilor tăi şi notează-le pe telefon. Pare un nimic dar e mare lucru să le arăţi celorlalţi că te gândeşti la ei. În loc să dai  cadouri fără importanţă, unui prieten trebuie să îi faci cadouri care ştiu sigur că îi plac.

7. Prietenii sunt sinceri

Când o prietenă, dacă noua ei tunsoare o prinde bine, nu te teme să îi spui exact ce crezi. Poţi să îi spui: ştii că ţin la tine şi cred că vrei un răspuns cinstit: nu te avantajează acesta tunsoare. Prietenele vor şti să îţi aprecieze sinceritatea dacă ele simt că eşti bine intenţionată. La urma urmelor, dacă prietenii nu îţi spun adevărul, cine să o facă? Nu te abţine de la comentarii critice, dar constructive atunci când crezi că e cazul.

8. Fii alături de prietenii tăi

Când prietenii tăi trec prin momente dificile este important să ajuţi cu sfaturi, cu simpatie şi răbdare. Nu ştii niciodată când vei trece şi tu prin momente grele şi dificile şi vei avea nevoie de prietenii tăi. A fi alături de un prieten sudează foarte mult relaţia de prietenie şi o transformă într-o relaţie de prietenie de o viaţă. Nimic nu e mai liniştitor decât gândul că ai un prieten care te va susţine în momentele grele şi îţi va lumina şi mai mult momentele fericite.

9. Prietenii nu sunt părtinitori

Când doi prieteni se ceartă, fiecare şi-ar dori pe cineva de partea lui pentru a-i legitima punctul de vedere. Nu ajută la nimic să înclini balanta preferinţei într-o parte sau alta. Mai bine le spui că ţii la amândoi – după care vino cu o contribuţie pozitivă, ajutându-i să îşi rezolve conflictul. Deşi oamenii apreciază judecăţile oneste, le vor accepta mai uşor dacă faci uz de diplomaţie.

10. Mândria distruge prietenia

Deseori, lipsa de comunicare, egoismul, imaturitatea, încăpăţânarea sau chiar meschinărie pot distruge o prietenie. E întotdeauna mai bine să îţi reprimi mândria decât să pierzi un prieten. Ce ar fi să dai un semn de viaţă amicului sau rudei cu care te-ai certat mai demult? Oricât de greu ţi-ar fi să reînozi legătura. Satisfacţiile pe care le vei obţine sunt mult mai mari decât de a rămâne convinsă că ai avut dreptate odată.

Prietenii sunt stâlpi de sprijin ai vieţilor noastre. E foarte simplu, dacă vrei să ai un prieten adevărat, comportă-te ca un prieten adevărat…

Sursa: desprecopii.com

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here