10 sfaturi pentru un somn odihnitor

0
356

Multe persoane suferă de tulburări ale somnului care se manifestă fie prin imposibilitatea de a adormi, fie printr-un somn agitat. Un somn bun înseamnă însă sănătate curată! Iată ce trebuie să faci ca să ai un somn liniştit şi ce trebuie să eviţi înainte de culcare:

SOMN-ODIHNITOR1. Asigură-te că dormitorul tău este un loc liniştit

Pentru a avea un somn odihnitor, dormitorul este extrem de important. Încearcă să asociezi această cameră a casei numai cu somnul. În dormitor este indicat să nu munceşti, să nu te uiţi la televizor sau să foloseşti computerul. De asemenea, zgomotul, lumina sau căldura în exces pot afecta în mod dramatic calitatea somnului. Îndepărtează toţi aceşti factori pentru a avea un somn liniştit.

2. Încearcă să adormi zilnic la aceleaşi ore

Schimbă puţin modul în care dormi. Încearcă să adormi şi să te trezeşti la aceleaşi ore, în fiecare zi.

3. Limitează consumul de cofeină, alcool şi tutun

Înainte de culcare evită să consumi cafea sau alcool. De asemenea, încearcă să nu fumezi înainte de culcare sau în camera în care dormi.

4. Nu mai amâna trezirea de dimineaţă

Evită să mai apeşi mereu butonul care amână alarma ceasului. În acest fel te vei trezi odihnită şi nu vei fi morocănoasă de la prima oră. Încearcă să setezi alarma la ora care vrei să te trezeşti, astfel încât atunci când sună ceasul să te ridici imediat din pat. Adună-ţi voinţa, ridică-te din pat şi în scurtă vreme te vei simţi mai bine.

5. Acordă atenţia cuvenită somnului

Uneori ai senzaţia că nu îţi mai ajunge timpul pentru toate treburile şi obişnuieşti să dormi mai puţine ore. Însă, nu este recomandat să faci din acest lucru un obicei deoarece organismul are nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte pentru a funcţiona la capacitate maximă.

6. Evită să mănânci târziu în noapte

Mesele copioase luate târziu în noapte îţi vor tulbura somnul. Nu trebuie să mănânci nimic cu cel puţin 2 ore înainte de culcare pentru a permite organismului să se relaxeze. Totodată, mesele servite târziu în noapte pot provoca indigestii.

7. Evită stresul înainte de culcare

Înainte de culcare încearcă să te linişteşti şi să bei un ceai cald. Evită să adormi cu televizorul aprins.

8. Încearcă să nu dormi în timpul zilei

Somnul din timpul zilei poate face ca somnul din timpul nopţii să fie extrem de dificil. Chiar dacă eşti foarte obosită nu trebuie să dormi mai mult de 30 de minute.

9. Citeşte

Alege o carte interesantă, dar nu într-atât de interesantă încât să refuzi să o laşi pe noptieră pentru a te culca. Opreşte-te din citit atunci când ţi se face somn.

10. Asigură-te că porţi pijamale confortabile

Pijamalele strânse şi inconfortabile îţi vor tulbura somnul.

Sursa: elle.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here