10 tehnologii futuriste spectaculoase de care vom beneficia în 2030 (II)

0
201

internet

10 tehnologii futuriste spectaculoase de care vom beneficia în 2030 (II)

5. Internetul interplanetar

O persoană de pe Terra va ajunge pe Marte până în prima jumătate a deceniului 2030, fie că este vorba despre o agenţie guvernamentală sau de o companie privată. Indiferent cine va ajunge acolo, unul dintre primele lucruri pe care le face pe Planeta Roşie va fi să realizeze o conexiune de Internet cu Terra. De ce? Exploratorii (sau colonizatorii, dacă va fi vorba despre membrii proiectului Mars One) vor dori şi vor avea nevoie să acceseze şi să împărtăşească informaţii. De asemenea, este posibil să-şi dorească să efectueze cumpărături online.

6. Prima intervenţie cu adevărat anti-îmbătrânire

Astăzi există pe piaţă mii de produse care pretind că sunt „anti-îmbătrânire”, însă toate acestea sunt fie ceva cu efect pur cosmetic, fie o păcăleală. Nu există nimic disponibil în acest moment care să poată fie încetini, fie inversa efectele îmbătrânirii, nici măcar pastilele de resveratrol sau rapamicina.

Acest lucru va începe să se schimbe în jurul anului 2030. Futurologii şi gerontologii nu ştiu exact sub ce formă va avea loc această intervenţie anti-îmbătrânire. Ar putea fi o modificare genetică, precum cea efectuată de Cynthia Kenyon pentru a extinde longevitatea limbricilor cu peste jumătate din durata de viaţă. Cercetătorii desfăşoară deja eforturi pentru a cartografia constituţia genetică a oamenilor care trăiesc peste 100 de ani pentru a izola factorii care îi fac atât de longevivi. O altă variantă ar putea fi terapiile de refacere a telomerelor sau a mitocondriilor. Sau ar putea rezulta din numeroasele experimente efectuate în prezent pe şoareci.

7. Roboţi autonomi autorizaţi să ucidă

robotiIdeea unor roboţi ucigaşi pare desprinsă din filmele SF, însă este foarte probabil să devină realitate.

Sistemele de arme sunt deja dotate cu un grad de autonomie, printre care se numără rachetele de croazieră. Sistemul Aegis Combat System, prezent pe navele americane, este dotat cu un mod autonom în care foloseşte computere şi radare puternice pentru a ghida armele ce sunt folosite pentru a distruge ţintele inamice. De asemenea, un robot proiectat de Samsung patrulează, controlat de la distanţă, prin zona de graniţă dintre Coreea de Sud şi Coreaa de Nord. Mai mult, sistemul american REDOWL poate fi uşor modificat pentru a-i permite să ucidă lunetişti fără intervenţie umană.

În ciuda apelurilor publice de a opri conceperea unor maşinării-soldat care identifică şi ucid fără intervenţie umană, liderii militari nu vor ezita să folosească un robot atunci când elimină riscul de a pierde un soldat. Mai mult, în cele din urmă aceşti roboţi vor depăşi capacităţile omeneşti în ceea ce priveşte mai multe domenii fizice şi cognitive, fiind posibil să aibă loc o veritabilă cursă a înarmărilor care duce la conceperea unor maşinării tot mai eficiente.

8. Organe şi carne crescute în laborator

Ne aflăm în mijlocul unei revoluţii a biotehnologiei, iar beneficiile acesteia încep, în sfârşit, să apară. Medicina personalizată va deveni realitate în următoarele decenii, iar medicii vor putea să ne prescrie medicamente realizate pentru a se potrivi în mod exact constituţiilor noastre genetice. Biologii sunt foarte aproape de a reuşi să producă ţisut diferenţiat din propriile noastre celule stem. Acest lucru va permite, în cele din urmă, să ne creştem propriile noastre organe, inclusiv inima, fără mai fi nevoie de donatori şi fără a mai exista riscul respingerii.

Aceste biotehnologii ar putea lucra în tandem cu imprimantele 3D. De curând, oamenii de ştiinţă au reuşit să tipărească 3D o ureche cibernetică ce foloseşte elemente electronice integrate. În viitor, am putea chiar să tipărim celule stem embrionice şi ţesuturi sintetice. De altfel, aceste imprimante au fost deja folosite pentru a tipări o cohlee artificială.

De asemenea, în următoarele două decenii vom reuşi în mod cert să ne creştem în laborator sau să tipărim carne artificială.

9. Fabricatoare personale în fiecare casă

Poate că nu vor fi prezente chiar în fiecare casă, însă aceste dispozitive vor deveni la fel de răspândite cum sunt astăzi playerele DVD sau imprimantele 2D tradiţionale. Imprimantele 3D promit să aibă un efect revoluţionar.

Capacitatea de a ne produce propriile produse chiar acasă va transforma modelele tradiţionale de producţie. La început vom fi nevoiţi să plătim pentru a descărca specificaţiile produselor, dar în cele din urmă, ca rezultat al mişcării open source, multe dintre aceste produse vor fi disponibile gratuit.

10. Oceanele vor satisface setea omenirii

Desalinizarea pe scară industrială va deveni realitate până în 2030. Ca urmarea a dezvoltării domeniului energiei solare, mai exact mulţumită dezvoltării unor celule fotovoltaice ieftineoceane şi scalabile, vom putea construi centrale solare masive care vor folosi căldura reziduală pentru a elimina sarea din apa oceanelor. Experţii prezic că deficitele de apă potabilă tot mai mari vor putea fi acoperite tot mai mult datorită acestor centrale solare şi a altor tehnologii începând cu deceniul 2020, urmând ca până în 2030 cea mai mare parte a producţiei de apă potabilă să fie realizată prin această metodă.

Sursa descopera.ro

 

 

V-ar putea interesa şi aceste articole