100% Mozart

0
80

Horia-Mihail-parcul-Cismigiu-Foto_Virgil-Oprina-078-300x168Muzică de poveste şi o poveste despre muzică, un vis devenit realitate dar izvorît dintr-o necesitate. Despre asta este vorba în Turneul Pianul Călător, ajuns în 2014 la cea a IV-a ediţie. La invitaţia Radio România, Horia Mihail şi Pianul Călător pornesc la drum, iar între 21 martie şi 14 mai ajung în 13 oraşe din România, dar şi la New York şi Chişinău.

Mozart, muza călătoriei muzicale

Dacă la prima ediţie, turneul lui Liszt în Ţările Române, însoţit de un pian de concert, era cel ce inspira această aventură muzicală menită să aducă bucurie melomanilor din întreaga ţară, dar avînd şi obiectivul generos de a dărui unui oraş, care nu avea un pian de concert, instrumentul cu drept de folosinţă în următorii ani, anul acesta Mozart, compozitorul ce şi-a petrecut cei mai mulţi ani din viaţă în turneu, va fi muza călătoriei muzicale. La cea de-a patra ediţie poveştile se intersectează, primele trei piane se vor reîntîlni cu prietenul lor cel mai bun, pianistul cu care au călătorit, iar primul pian, cel rămas în anul 2010 la Mediaş, va porni spre o altă destinaţie, Roman, oraşul natal al lui Sergiu Celibidache, din care lipseşte însă acum un pian de concert.

Traseul va acoperi toate zonele istorice ale ţării

Traseul va acoperi toate zonele istorice ale ţării: pornind de la Tulcea, unde se va întîlni cu al treilea pian călător, după o scurtă oprire în Moldova, la Bîrlad, Horia Mihail va ajunge la Mediaş de unde va prelua primul pian. Apoi, pianul şi pianistul vor călători mai departe susţinînd recitaluri în patru oraşe ce nu au piane de concert, pînă la Roman unde va ajunge pe 29 martie. După seara de gală, pianul pus la dispoziţie de Radio România va rămîne la Roman. Turneul va continua apoi pentru Horia Mihail care va susţine în continuare recitaluri şi concerte cu orchestra în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul ţării, în parcurile bucureştene, dar şi la New York şi Chişinău. Pianistul se va întîlni pe acest traseu şi cu al doilea pian călător, pe 26 aprilie, la Sînnicolau Mare.

Horia Mihail, dirijor şi solist

Repertoriul ales este integral Mozart. În recitaluri, Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oară în postura de dirijor şi solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian şi orchestră. „M-am simţit bine în toate oraşele în care am fost, am întîlnit oameni avizi de muzică şi m-am bucurat că eu am dus-o la ei acasă. Au fost turnee reuşite şi mă bucur că am ajuns în oraşe în care nu mai cîntasem pînă atunci, aşa cum este, de exemplu, oraşul Tulcea, în care prietenul meu, Pianul Călător 3, a rămas urmînd, iată, să ne reîntîlnim anul acesta”, a spus Horia Mihail. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Sursa: monitorulexpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here