1000 de minuni arhitecturale Marea Britanie

0
488

castel York

Castelul Howard, York

Reşedinţa domnească a fost construită începând din anul 1699 de Nicholas Hawksmoor (1661-1736) şi John Vanbrugh (1664-1726) şi este considerată prima clădire barocă din Marea Britanie. Aşezământul monumental posedă în partea sa centrală sala mare cu cupole-tambur măreţe, o configuraţie care aminteşte de construcţiile sacerdotale. Castelul şi arhitectura grădinii au impresionat imediat şi şi-au găsit multe clădiri urmaşe.

York Minster, York

York Minisster

Biserica neobişnuit de spaţioasă, începută în anul 1291, este, alături de catedrala din Winchester, construcţia sacerdotală a Angliei care pare cel mai mult influenţată de stilul francez. Sunt tipice tendinţa predominantă de simplificare şi absenţa despărţirii etajului. York deţine prin ale sale „Five Sisters” exemplul celebru pentru ferestrele în ogivă decorative, care au devenit laitmotiv al stilului englezesc timpuriu.

Castel Conway

Castelul Conwy, Conwy

Cetatea sfidătoare a fost ridicată sub regele Edward I, în 1283-1289, şi reprezintă o piatră de hotar în istoria construcţiei de cetăţi: spre deosebire de castelele anterioare, care erau din ce în ce mai bine fortificate central, la Conwy zidul exterior este cel mai bine fortificat. Pe lângă aceasta, părţi individuale ale castelului pot fi apărate independent una de cealaltă, ceea ce îngreuna o incursiune inamică.

St. George’s Hali, Liverpool

Liverpool

Mândria oraşului Liverpool este puternica St. George’s Hall, construită în anii 1839-1854 de Harvey Lonsdale Elmes (1813-1847) şi Charles Robert Cockerell (1788-1863). în marea construcţie ca un templu clasic cu porticuri, frontoane bifurcate şi coloane sunt situate săli de judecată, precum şi o sală de concerte şi evenimente. Clădirea este o parte din Liverpool care aparţine patrimoniului cultural universal.

Catedrala Church of Christ, Liverpool

catedrala Catedrala din Liverpool, finalizată abia în anul 1978, se numără printre ultimele biserici mari ale neogoticului şi a fost ridicată începând cu anul 1904 de Giles GilbertScott (1880-1960), care nu a mai trăit până la terminarea ei. Este incredibil că la numai 24 de ani Scott a creat o clădire absolut modernă, care arată monumental şi care prezintă parţial trăsături geniale în distribuirea maselor masive de gresie.

Oriei Chambers, Liverpool

Liverpool2

Poate că nu este cea mai elegantă clădire din Liverpool pe care a ridicat-o Peter Ellis (1888), începând din 1864, dar cu siguranţă este cea mai influentă: la timpul construirii sale foarte controversată, Oriei Chambers a fost foarte avangardistă. Negarea absolută a formelor istorice şi faţada de fontă cu ferestrele sale mari au echivalat cu o revoluţie în arhitectura faţadelor din Marea Britanie.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here