11 Iulie Sfânta și lăudata Muceniță Eufimia, care a fost hotarul Părinților

0
84

eufimiaPrăznuirea principală a Sfintei Eufimia este la 16 septembrie. Praznicul de azi este așezat întru pomenirea minunii făcute de ea, spre a susține și întări hotărârile Soborului de la Calcedon.

Ce este harul lui Dumnezeu?

Harul este lucrarea iubitoare a lui Dumnezeu în lume, este nemărginita revărsare a milostivirii lui Dumnezeu. Harul este iertarea necondiționată dăruită celui nevrednic. Este puterea dată spre a ne face în stare să înfruntăm și să biruim provocările vieții.

Harul este dragostea lui Dumnezeu ce se întinde și spre tâlharul ce moare pe cruce, iertându-l în ultima clipă a vieții și zicându-i: „Astăzi vei fi cu Mine în Rai!”

„Harul este primirea de către Dumnezeu a ceea ce este lepădat”, zicea cineva.

Harul nu zice: „Du-te, și de acum să nu mai păcătuiești”

Harul este Dumnezeu dându-Se de la Sine omului. Harul nu este un „lucru” dat nouă de Dumnezeu, ci însuși viața dumnezeiască: Dumnezeu Care vine să-Și facă sălaș în noi. Când Dumnezeu ne-a făcut, ne-a dat nouă înșine; când ne dă harul Său, El Însuși ni Se dă.

Harul nu înseamnă să nu îndrăznesc a merge către Dumnezeu fiindcă nu sunt destul de bun. Îndrăznesc să merg nu fiindcă sunt bun (nu sunt!), ci fiindcă El este bun și mă iubește în ciuda păcatelor mele.

Condacul Sfintei Mucenițe Eufimia

Întru chinuirea ta bine te-ai nevoit, și după moarte pe noi ne sfințești cu izvoarele minunilor, prea lăudată; pentru aceasta sfântă adormirea ta cinstim, ca să ne izbăvim de neputințele sufletești și dar de minuni să luăm.

Vitamine duhovnicești pentru iertarea sufletului – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, în românește de Florin Codreanu

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here