111 ani de la nașterea lui Salvador Dali

Salvador Dali, pictorul spaniol

0
115

Salvador Dali, pictorul spaniol

Salvador Dali -Astăzi, 11 mai 2015, se împlinesc 111 ani de la nașterea lui Salvador Dalí – pictor spaniol, originar din provincia Catalonia și reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.

Salvador Dali
Salvador Dali

Pe numele său de la naștere Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, pictorul spaniol a devenit o personalitate de talie mondială. A fost  unul dintre cei mai renumiți pictori din secolul al XX-lea.

Conform http://www.descopera.ro, Salvador Dali a murit în urma unei crize cardiace în oraşul Figueres din Catalonia, în 1989, la vârsta de 85 de ani.

Salvador Dali locuia cu părinții la Figueras

Iar încă din copilărie acesta manifestă un viu interes față de pictură.  Primele încercări au constituit lucrări pe cutii de carton pentru pălării primite de la o mătușa de-a sa, care era croitoreasă de lux.

Potrivit http://www.wikipedia.org, într-o vară, părinții săi l-au trimis la Moula da la Toree, la unul dintre prietenii săi, Ramon Pichot, care era un remarcabil pictor impresionist.

Profund impresionat de talentul său, acesta din urmă l-a convins să-și continue studiile în Madrid. Apoi, în anul 1918, a avut loc prima expoziție a operelor sale la teatru local din Figueras.

A urmat Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid

Iar apoi interesat de futuriștii italieni a absolvit Școala de Metafizică semnată Giorgio de Chirico, care i-a influențat evoluția sa artistică. Fiind pasionat de lecturile lui Freud, Salvador a început să manifeste un interes sporit față de domeniul inconștientului în artă.

Începând cu anul 1926 intră în contact cu ambianța intelectuală a Franței, moment în care leagă prietenii cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard. Totodată se împrietenește și cu scriitorul francez René Crevel, care îi va dedica pictorului o broșură intitulată “Dalí sau antiobscurantismul”, ne informează sursa mai sus amintitiă.

Salvador Dali
Salvador Dali

Expoziția Dalí, organizată la Centrul Saachi, West Bank,Londra – mai 2004 

(Tamisa este la stânga, iar undeva în fundal, în mijlocul imaginii, se distinge unul din elefanții cu picioare hiper-realiste, atât de specifici lui Dalí)

În anul 1983, Salvador Dalí pictează ultimul său tablou, Coada de rândunică. În urma unui accident în care suferă arsuri grave. Acesta părăsește viața publică și se retrage în turnul “Galatea” din al său “Teatro-Museo”.

La data de 23 ianuarie 1989, se stinge din viață, în Figueras, localitatea în care s-a născut.

Salvador Dali
Salvador Dali

Salvador Dalí în 1939
Fotografie realizată de Carl Van Vechten

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here