1+1=1, Reproducerea organismelor vii

0
39

1+1=1, Reproducerea organismelor vii

„Divide ut regnes”

Orice organism viu are nevoie de a se diviza pentru a creşte şi a se regenera. Anumite organisme, precum bacteriile, se reproduc în mod asexuat, prin mitoză. Aceasta permite reproducerea într-un mod identic cu cel al unei celule. Astfel, una dintre cele două celule rezultate este clona celeilalte.

Celula în timpul diviziunii: aceasta este mitoza.

Două celule pentru un embrion

Reproducerea sexuată presupune o fecundaţie, adică fuziunea a două celule reproducătoare (gameţi), mascul şi femelă, în scopul formării unui embrion. La om, fecundaţia are loc între un ovul şi un spermatozoid. La flori, între un ovul situat în pistil şi polen (gametul masculin). Şi când are loc între două specii diferite? Atunci se formează un individ hibrid: catâr (iapă+măgar), clementină (mandarină+portocală)…

Un spermatozoid atinge un ovul pentru a-l fecunda.

1+1 fac 2!

Anumite animale, de dimensiuni foarte mici se autoclonează, divizându-se în două şi regenerându-se. Este cazul, de exemplu, al hidrei de apă dulce.

Dintr-o celulă, patru

Graţie diviziunii prin meioză (procesul de diviziune celulară dublă, care duce la formarea gameţilor), organismele diploide (care au perechi de cromozomi) formează gameţi purtători a jumătate din informaţia genetică, aceasta urmând să fie completată în timpul fecundaţiei. Celula mamă îşi copiază cromozomii, care iau atunci fiecare forma „X”. Se divizează prima dată în două celule, fiecare având unul singur dintre cei doi cromozomi X, şi a doua oară pentru ca fiecare ramură a X (cromatidele) să intre într-o altă celulă. Astfel, dintr-o celulă mamă diploidă se obţin patru celule fiice haploide (celule care nu conţin decât o pereche de cromozomi): acestea sunt celulele sexuale.

Erori în meioză

În timpul celor două diviziuni de tip meioză şi al fuziunilor se pot produce anomalii: o genă poate fi duplicată sau suprimată în momentul schimburilor intre cromozomi şi perechile de cromozomi se pot separa incorect. Aceasta duce la o trisomie, pe de o parte: sindromul Down sau trisomia 21 (un cromozom supranumerar la cea de-a 21-a pereche), sindromul Patau sau trisomia 13 (un cromozom 13 suplimentar), sindromul Klinefelter (un cromozom X suplimentar…); la o monosomie, pe de altă parte: sindromul Turner (anomalia cromozomilor sexuali), sindromul „cri du chat” (pierderea unei părţi din cromozomul 5)…

Ajutarea reproducerii

Graţie fertilizării in vitro, Louise Brown, primul bebeluş conceput în eprubetă, s-a născut în 25 iulie 1978. Această tehnică medicală a fost concepută pentru a rezolva problemele de fertilitate şi are o rată de succes de 20%. În zilele noastre, o naştere din treizeci şi cinci este rodul fertilizării in vitro.

Copie la indigo!

Termenul de clonare se referă la reproducerea identică a unui organism în mod natural, ca în cazul ciupercilor, al anumitor plante, dar şi al gemenilor identici (heterozigoţi), care au exact acelaşi patrimoniu genetic, sau artificial: butaşi la plante, cultură la microorganisme etc. În 1995, oaia Dolly a fost primul mamifer clonat. Obţinută dintr-o celulă transformată în embrion (deci fără fecundaţie), avea acelaşi patrimoniu genetic ca mama sa.

Oaie clonată, cel de-al doilea animal posedă acelaşi material genetic ca primul

Spermatozoizii cu GPS

Ce sunt flagelii?

Codiţele spermatozoizilor care, pe lângă faptul că sunt rapizi, sunt dotaţi cu un motor molecular, care le permite să se deplaseze până la ovul.

Chestiuni de etică

Controlul ştiinţific asupra reproducerii umane ridică probleme de etică, precum cea a derivei eugeniste. Dacă donarea umană este interzisă, legislaţia privind cercetarea şi exploatarea celulelor stern, maternitatea de substituţie sau modificările genetice umane variază foarte mult de la o ţară la alta.

 

Alte articole puteți găsi și aici.

 

Zapping prin științe, Ivan Kiriow și Léa Milsent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here