13 Ianuarie. Pomenirea Sfinților Mucenici Ermil și Stratonic

0
114

Sf ErmilAceștia au trăit pe vremea lui Licinius împăratul (308 – 321), care a poruncit ca, oricine va afla vreun creștin și-l va spune pe el, să fie răsplătit.

Și, iată un ostaș a spus dregătorului că Ermil este creștin. Astfel, a fost prins și întrebat dacă este creștin, el a răspuns: ”Mărturisesc cu slobod glas că nu numai că sunt creștin, dar înaintea lui Dumnezeu sunt și sfințit în rânduiala de diacon al Bisericii lui Hristos”.

Și batjocorind pe zeii păgâni, că sunt lemne și pietre surde și mute, a fost bătut rău în temniță. Pe vremea aceea era străjer la temniță Stratonic. Acesta, în taină, era creștin și prieten cu Ermil. El se rănea la inimă văzându-l pe acesta la chinuri, dar el singur nu îndrăznea să se dea pe sine la niște patimi ca acela.

Întrebat iarăși, Ermil nu a vrut să se lepede de Hristos. El a fost bătut cumplit cu toiege, până i-au spart pântecele. Când s-a întors în temniță, Stratonic a plâns pentru dânsul. Slujitorii, pricepând că Stratonic este la un gând și la o voință cu el, a fost întrebat de aceasta. Stratonic a mărturisit că și el este creștin și prieten cu Ermil; el nu a vrut să jertfească idolilor, astfel, a poruncit dregătorul să fie înecat în Dunăre, împreună cu Ermil. Și, fiind ei înveliți în mreji, au fost aruncați în adânc. Și așa și-au luat fericitul sfârșit.

Proloagele, Vol. 1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here