Monede din aur dacice, găsite de copii într-o vizuină de vulpe

0
849

Un număr de 140 de monede dacice din aur – kosoni – au fost găsite de copii într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştieidin judeţul Hunedoara. Comoara se afla într-un recipient din plastic ascuns. O parte din mai multe monede au fost predate autorităţilor, pentru o anchetă în desfăşurare.

140 de monede dacice din aurTrei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, din satul hunedorean Ocolişu Mic, au găsit, duminică, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei, 140 de monede dacice din aur, transmite Mediafax.

“Prietenul meu Paul a săpat cu mâinile şi a dat de bolovan. Când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat; pe altul l-am pierdut când am fugit către casă”, a povestit Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

După ce a ajuns acasă, băiatul le-a arătat părinţilor monedele din aur găsite în pădure.

“Erau la joacă şi au căutat printr-o scorbură de vulpi şi din greşeală au dat peste o sticlă şi acolo a fost aur. Au venit acasă cu aurul. Când am aflat ce e, l-am predat. Am zis că nu ţin acasă aşa ceva”, a spus mama băiatului, Maria Cimpoieru.

Oamenii au căutat pe internet şi şi-au dat seama că sunt kosoni. Kosonii sunt monede dacice din aur, şi s-au hotărât să le predea la Primărie, la fel procedând şi părinţii unui alt copil.

“S-au prezentat la Primărie oameni din satul Ocolişu Mic, cu 95 de kosoni din aur. Ne-au povestit că monedele dacice au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe de copilul lor şi încă doi copii din sat, care se întorceau de la joacă”, a declarat viceprimarul comunei Orăştioara de Sus, Ovidiu Tiberiu Stoicoiu.

Reprezentanţii Primăriei i-au anunţat pe poliţişti. Acestia au căutat cu detectorul de metale şi au reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă.

Localnicii spun că şi părinţii celui de-al treilea copil au predat monedele Poliţiei, însă autorităţile nu au confirmat acest lucru.

Surse din cadrul anchetei susţin că moneda aruncată de copii în pădure nu a fost găsită încă.
Oamenii legii bănuiesc că 140 de monede dacice din aur au fost ascunse în vizuină de către căutătorii de comori. Acestia le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here