Sărbătoarea zilei – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

0
74

15 septembrie - Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la PartoşPe 15 septembrie il sarbatorim pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş s-a născut în 1568, în oraşul Raguza din Dalmaţia.

După moartea tatălui său, s-a mutat împreună cu mama sa în Ohrida, la sud de Dunăre. Când a împlinit vârsta de 15 ani a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. După cinci ani de vieţuire în această mănăstire, ajunge în Muntele Athos, la Manastirea Pantocrator. Aici s-a călugărit şi a primit numele de Iosif.

La cererea patriarhului de Constantinopol este trimis egumen pentru marea lavră a Sfântului Ştefan din Adrianopol, iar după şase ani este pus egumen în marea lavră românească Cutlumus.

Este trimis de patriarhia din Constantinopol că mitropolit al Timisoarei. Aşezarea în scaun a fost săvârşită pe 20 iulie 1650.

În anul 1653 s-a retras la Mănăstirea Partoş, aproape de Timişoara.

Aici a mai vieţuit trei ani şi apoi şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. Potrivit Tradiţiei, în momentul trecerii sale la cele veşnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost înmormântat în naosul bisericii manăstireşti.

În anul 1956 moaştele sale au fost strămutate în Catedrala mitropolitană din Timişoara.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 28 februarie 1950.

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş – Patronul pompierilor din România

În urma adresei Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Ierarh Iosif cel Nou să fie patron al pompierilor.

Din minunile sale menţionăm şi salvarea de la un incendiu a unei părţi din Timişoara. Această minune este trecută şi în Acatistul care îi este închinat: “Ca să arăţi marea ta milostivire pentru turma ta şi râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timisoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale şi oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ţie în ajutor, întinderea focului…“ (Icosul 7).

Tot pe 15 septembrie, facem pomenirea:

– Pătimirii Sfântului Marelui Mucenic Nichita Romanul;

– Sfântului Cuvios Filotei, preotul;

– Sfântului Porfirie;

– Aflării moaştelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei;

– Sfântului Mucenic Maxim;

– Aflării moaştelor Sfântului Mucenic Ştefan;

– Sfântului Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia;

– Sfântului Mucenic Ioan Criteanul;

– Sfântului Visarion, arhiepiscopul Larisei, făcătorul de minuni.

Mâine, facem pomenirea Sfintei Muceniţe Eufimia.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here