18 iulie – Ziua Mandela

0
93
Ziua Mandela
Ziua Mandela
La inițiativa fundației Nelson Mandela, 18 iulie a devenit Ziua Mandela (‘Mandela Day’). Ziua Mandela a fost recunoscută din noiembrie 2009 de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Ea a fost conceputa ca un apel mondial de a consacra 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alții, în semn de omagiu față de valorile apărate de fostul președinte sud-african. Cele 67 de minute reprezintă anii consacrați luptei politice de către Mandela.

În mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru marcare acestei zile în 2014, se amintește că anul acesta se împlinește un an de când Nelson Mandela a murit. Omenirea a pierdut astfel unul dintre cei mai mari lideri ai săi. Nelson Mandela și Organizația Națiunilor Unite au scris împreună o bogată istorie. Apartheid a fost învins datorită acțiunilor sale și altor numeroase persoane, acțiuni pe care ONU le apreciază.

De asemenea, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la cetățenii lumii să consacre 67 de minute din timpul lor pentru fapte bune. ‘Nelson Mandela a fost model pentru nenumărate persoane din lume. Cel mai bun mod de a-i mulțumi lui Nelson Mandela pentru munca sa este de a acționa împreună pentru alții și de a inspira schimbarea’.

Cu prilejul acestui eveniment, în cadrul unor manifestări, deseori organizate de media sau de sindicate, copii sunt îndemnați să întreprindă activități de curățenie în școli, orfelinate sau ospicii. Ei pot să repare cabane dărăpănate din bidonviluri, să distribuie pachete persoanelor defavorizate, să doneze sânge etc.

Nelson Mandela, scurtă biografie

Liderul populației de culoare și luptătorul pentru drepturile omului, Nelson Mandela, a fost condamnat la închisoare pe viață la 12 iunie 1964. A fost eliberat după 26 de ani, la 11 februarie 1990.

Nelson Mandela, președinte al Africii de Sud între 1994-1999, s-a retras din viața politică în 2004.

S-a născut la 18 iulie 1918, la Mvezo, Africa de Sud. El a urmat cursurile Universității Fort Hare și ale Universității din Witwatersrand, unde a studiat dreptul.

Trăind în Johannesburg, el s-a implicat în politica anti-colonialista; a devenit membru al formațiunii politice Congresul Național African (1942). Mandela a fost unul dintre întemeietorii Ligii Tinerilor, alături de William Nkomo, Walter Sisulu, Oliver R. Tambo, Ashby P. Mda.

La un an după eliberarea sa din închisoare, în 1991, la prima Conferință a Congresului Național African (ANC) ținută pe teritoriul Africii de Sud, Nelson Mandela a fost ales președinte, iar Oliver Tambo a fost însărcinat să organizeze alegeri generale. În acest context, a condus negocierile cu președintele țării, Frederik Willem de Klerk pentru abolirea politicii opresive a apartheidului și organizarea de alegeri universale.

Anul 1993 i-a adus recunoașterea internațională și respectul tuturor liderilor mondiali. 

I s-a acordat Premiului Nobel pentru pace, alături de fostul președinte al Africii de Sud, F. W. de Klerk. A primit, de-a lungul timpului, peste 250 de distincții și medalii.

Nelson Mandela a fost ales președinte al Africii de Sud prin vot universal.

A castigati in urma unui scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială. A depus jurământul, la 10 mai 1994, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.

El a fost președinte al partidului Congresul Național African din 1991 până în 1997. În 1996, a ratificat o nouă constituție a statului sud-african.

În 2004, a creat Fundația Nelson Mandela, Fondul Nelson Mandela pentru copilărie și Fundația Mandela Rhodes pentru a-și continua activitatea umanitară.

În 2009, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 18 iulie (ziua sa de naștere) ca fiind Ziua Mandela.

Nelson Mandela nu a mai apărut în public din 2010. Ultima sa apariție fiind cea de la finala Campionatului mondial de fotbal, organizat, de Africa de Sud.

Nelson Mandela a încetat din viață la 5 decembrie 2013, la Johannesburg. El s-a stins din viata dupa ce timp de mai multe săptămâni a respirat cu ajutorul unui aparat de oxigenare.

La ceremonia memorială oficială organizată la 10 decembrie 2013, pe stadionul FNB din Johannesburg, au venit să-i aducă un ultim omagiu aproximativ 100 de șefi de state, de guvern și lideri politici importanți, alături de prieteni și membri ai familiei lui Nelson Mandela, dar și peste 60 000 de simpli cetățeni.

 Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here