18 Noiembrie. Sfântul Mare Mucenic Platon

0
116

Sfântul mucenic Platon era din țara Galatiei, din cetatea Ancira, frate cu Mucenicul Antioh, născut din părinți creștini și crescut în dreaptă credință.

Deși tânăr cu anii, ca înțelepciune era bătrân și propovăduia pe Hristos cu îndrăzneală, în mijlocul închinătorilor de idoli. Pentru aceasta a fost prins de necredincioși și adus la judecată înaintea dregătorului Agripin. Acesta, auzind că Sfântul nu se închină zeilor, îndată a rânduit douăsprezece slujitori de l-au bătut fără milă, pe rând. Iar bunul pătimitor nu a ostenit, răbdând și mărturisind pe Domnul Său Hristos. L-au întins apoi pe un pat de aramă ars în foc, bătându-l iarăşi cu toiege și l-au ars cu măciuci de fier înroșit în foc, la subsuori și pe coaste, dar, când l-au pogorât de pe pat, au aflat trupul lui întreg și sănătos, neavând nici urmă de rană, încât toți spuneau: ”Cu adevărat mare este Dumnezeul creștinilor”.

Chinuitorul a poruncit atunci să jupoaie pe Sfânt și i-au scos fâșii de piele de pe spinare, în chip de curele, și i-au frecat carnea și coastele cu țesala, până ce cădea carnea de pe oasele lui. Şi dregătorul, văzând că nu poate cu nimic întoarce pe Platon de la Hristos, a hotărât să-l taie cu sabia și atunci i-au tăiat capul.

Astfel și-a predat Marele Mucenic Platon duhul în mâinile Domnului și a fost cinstit cu coroana nestricăcioasă a muceniciei sale în data de 18 noiembrie, anul 306.

Proloagele, Vol.1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here