Concert în amintirea victimelor din 1989 susţinut de Alexandru Tomescu

0
165

alexandru tomescuPotrivit sursei Agerpres,  violonistul Alexandru Tomescu va concerta vineri alături de Orchestra Națională Radio în amintirea victimelor din 1989. Alexandru Tomescu s-a născut în data de 15 septembrie anul 1976, București.

Este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări (Franța, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

El debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța; efectuează primul turneu în străinătate, în Germania și Austria.

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze “Romanian Piano Trio”, formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din România și din străinătate, precum și prin turneele organizate în premieră națională.

În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702. Acest drept i-a fost acordat pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate Stradivariusuri.

Pe 10 aprilie 2009 Alexandru Tomescu a concertat, timp de o jumătate de oră, în stația de metrou “Piața Victoriei”, îmbrăcat în haine modeste.

Efectul muzicii de calitate asupra bucureștenilor care se aflau la o oră cu trafic de vârf în stația de metrou a fost neașteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a întârzia la serviciu, doar pentru a asculta câteva acorduri din “recitalul” lui Tomescu și pentru a pune o bancnotă în cutia așezată în fața interpretului. Muzicianul a strâns de la călători peste trei milioane de lei vechi.

“În memoria unui înger”, este un concert ce va cuprinde, în prima parte a serii, trei cântece sacre. Ele sunt semnate de Carlo Gesualdo da Venosa (Ave, Regina Coelorum; Hei Mihi, Domine și Tribulationem et dolorem). Melomanii vor putea asculta Concertul pentru vioară și orchestră — “În memoria unui înger”. Creația ii apartine compozitorului austriac Alban Berg.

A doua parte a concertului va cuprinde Simfonia a IV-a, creație a lui Gustav Mahler.

Ea va fi interpretată cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia), a sopranei Mădălina Barbu. Ea a fost premiată la mai multe concursuri de canto. La violonistului Virgil Zvorișteanu, concert maestru al Orchestrei Naționale Radio. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla dirijorului ei principal Tiberiu Soare. El este un Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio; este si unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români. Alexandru Tomescu are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române; în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”; în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here