20 decembrie – Ziua Internațională a Solidarității Umane

0
441

SolidaritateaLa 20 decembrie, în fiecare an, sărbătorim  Solidaritatea Umana.

Tema stabilită de Națiunile Unite pentru 2013 este: “Reducerea decalajelor pentru atingerea — Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”.

În mesajul său pentru ediția din acest an a zilei dedicate solidarității umane, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îndeamnă oamenii din toate națiunile, de toate credințele, culturi și tradiții să lucreze împreună pentru o cauză comună, aceea de a păstra promisiunea făcută la început de mileniu, de a lăsa moștenire generațiilor viitoare — pacea, prosperitatea și un progres durabil.

Ziua Internațională a Solidarității Umane a fost proclamată de Adunarea Generală, la 22 decembrie 2005 , prin Rezoluția 60/209, pornind de la identificarea solidarității ca una dintre valorile fundamentale și universale, care trebuie să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.

“Ideea de solidaritate umană la nivel global poate schimba lumea”, declara Lech Walesa.

Ea este fondatorul mișcării muncitorești Solidaritatea și câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 1983. Fostul președinte al Republicii Polone a inaugurat prima ceremonie de marcare a Zilei Internaționale a Solidarității Umane, cea din 2006.

Potrivit ONU, este o zi în care sărbătorim unitatea în diversitatea noastră, reamintim guvernelor obligația de a respecta angajamentele internaționale. Sunt organizate acțiuni pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța solidarității și dezbateri cu privire la modalitățile de promovare a solidarității pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, inclusiv eradicare sărăciei.

Conform dicționarului, solidaritatea este un “sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor”.

Deoarece conceptul de solidaritate se referă la noțiunea de colaborare, drepturi și responsabilități comune, precum și la unitate pentru realizarea unui scop comun, ea poate fi aplicată în multe domenii cu valoarea de îi ajuta pe alții. Solidaritatea este în centrul misiunii și în proiectele multor organizații non-guvernamentale (ONG-uri) și organizații comunitare. Ele ajută pentru a germina și a construi solidaritatea dintre oameni la nivel mondial.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here