20 Februarie. Pomenirea Părintelui nostru Leon, episcopul Cataniei

0
86
Sf. LeonAcest Sfânt se trăgea, cu neamul, din Ravena (Italia), din părinți cu bunăstare și credincioși și a trăit pe vremea împărăției lui Constantin, nepotul lui Iraclie (641-668).

Era prețuit de toți, pentru curăția vieții sale, sale nevoința și grija de suflete ce avea; pentru duhovniceasca lui înțelepciune și pentru multe faceri de bine, pe care, fără preget, le împărțea în jurul său. Drept aceea, trecând după lege prin toate sfințitele trepte, cu dumnezeiască alegere, a fost hirotonit episcop al cetății Catania (Sicilia), unde se află și vulcanul Etna, din care, până astăzi, se pogoară și curge foc.

Sfântul Leon, strălucea înaintea tuturor, luminând sufletele date în grija sa.

El ii pe orfani și pe văduve și îngrijind pe toți cei săraci și nevoiași, încât și de darul facerii de minuni s-a învrednicit. Că numai cu rugăciunea a surpat la pământ un idol. A ridicat o mare și frumoasă biserică în cinstea bunei, biruitoarei Mucenițe Lucia, apărătoarea Siciliei. Apoi, luând îndrăzneală ca un leu – după numele său – a intrat în foc cu vrăjitorul Eliodor. Acesta strica sufletele oamenilor, cu vrăjile lui, legându-l numai cu epitrahilul său. Focul l-a ars de tot pe vrăjitor, iar Sfântul Leon a rămas neatins.

Și ajungând vestea despre el până la Constantinopol, împăratul i-a trimis o scrisoare, rugându-l să se ostenească a veni până la dânsul. Și, ducându-se, l-a primit împăratul cu multă cinste, cuprinzându-i picioarele și cerând binecuvântare și rugăciune de la Sfântul. Și s-a întors de acolo încărcat cu multe daruri de la împărat. Și venind la scaunul său, Sfântul a împărțit săracilor toate cele primite, nepăstrând nimic pentru el.

Și a păstorit mulți ani, cu părintească dragoste, mitropolia Cataniei.

Pe mulți i-a de pe căile pierzaniei, pe mulți ajutându-i, fără să-i întrebe din ce neam sunt, ori de cred în Hristos, făcându-se tuturor, toate, după cuvântul Apostolului.

Ajungând la adânci bătrânețe, s-a mutat la Domnul. Moaștele lui au fost așezate în biserica Sfintei Lucia, de dânsul zidită. Acolo, el face minuni și după moarte.

Proloage, Vol. I

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here