2014: “Românii au preferat scrierile autorilor celebri, dar și ale persoanelor publice”

0
98

cartiCe înțelege simțul comun prin verbul “a citi”?  La ce facem referire atunci când invocăm lectura – ca mod de petrecere a timpului liber, de exemplu?

Pentru simțul comun, lectura înseamnă pătrunderea în gândurile și trăirile celuilalt și detașarea de orice factor din exterior, iar fiecare rând parcurs dintr-o carte ne călăuzește pașii către o lume a cunoașterii.

Câți dintre noi mai citesc o carte în zilele noastre sau își mai petrec timpul liber prin librării sau biblioteci? Ce și când mai citesc românii, de pildă?

Ei bine, conform http://jurnalul.ro/, în anul 2014, românii “au preferat scrierile unor autori celebri, dar şi pe cele ale unor persoane publice care au ales să îşi expună gândurile prin intermediul cărţilor; acest lucru se vede atât în cumpărarea cărţilor în format digital (eBook) dar şi în formatul tradiţional”.

Potrivit topului realizat de http://www.elefant.ro, în urma vânzărilor de eBooks, cartea scrisă de actualul preşedinte al României, Pas cu Pas, a fost cea mai căutată şi citită scriere în format digital în 2014.

Povestea “Hoţul de cărţi” semnată Markus Zusak s-a aflat în topul scriitorilor străini preferați de români; în cadrul acesteia, autorul expune pe larg povestea de viaţă a personajului principal – Liesel Meminger.

Cele mai vândute cărți semnate de autori români, de pe elefant.ro sunt volumele tipărite ale lui Chris Simion – “Ce ne spunem când nu ne vorbim”, sau Irina Binder – “Fluturi”.

Printre favorite se numără și cărțile lansate de importanți lideri de opinie din țară, precum

Andreea Esca, Tudor Chirilă sau Dan Puric.

“În topul vânzărilor Diverta, în categoria Beletristică, cel mai cumpărat volum a fost cel al Irinei Binder “Fluturi”, urmat de “Pas cu Pas” (Klaus Iohannis)”, se mai arată pe http://jurnalul.ro/.

La categoria non-ficțiune identificăm volumul “Secretele Succesului”, semnat Dale Carnegie; “Balcic. Micul Paradis al României Mari”, scris de Lucian Boia, respectiv “O scurtă istorie ilustrată a românilor”, de Neagu Djuvara.

În ceea ce privește literatura motivațională menționăm Rhonda Byrne cu “Secretul” şi “Secretul: învăţături zilnice”, urmate de “Grace de Monaco. Povestea unei prinţese”.

Dacă facem referire la literatura pentru copii în top Diverta, reliefăm volumul al 9-lea din “Jurnalul unui puşti” (Jeff Kinney) sau volumele Disney “Violetta. Jurnalul meu. Un an mai târziu” şi “Regatul de gheaţă”.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here