21 martie – Ziua Mondială a Sindromului Down

0
82

Ediţia a IX-a a Zilei Mondiale a Sindromului Down se desfăşoară în perioada 20 – 22 martie 2014. Asociaţia “Down Bucureşti” organizează o serie de activităţi, pentru consolidarea legăturii dintre societate şi persoanele cu sindrom Down şi familiile acestora.

imageResizeScopul acestor manifestări şi campanii este de a informa şi de a atrage atenţia societăţii şi autorităţilor asupra acestor dizabilităţi, pentru dezvoltarea toleranţei şi deschiderii faţă de incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down.

De asemenea, se urmăreşte promovarea valorizantă a posibilităţilor persoanelor cu sindrom Down, punându-se accentul pe faptul că sunt parte a societaţii şi în condiţiile în care au un mediu adaptat – pot practica sportul, dansul, pot lucra, realiza obiecte artistice, aducându-şi astfel în mod constructiv aportul la dezvoltarea societăţii din care fac parte.

La nivel mondial, initiaţiva acestei manifestări a apărut în noiembrie 2005, apoi pe 21 martie 2006 la Singapore au avut loc primele acţiuni de amploare care au atras atenţia asupra importanţei înţelegerii corecte a acestui sindrom. Simultan, evenimente similare au fost organizate la nivel local în multe state.

Toate acestea au dus în mod firesc la pornirea demersurilor de declarare oficială a Zilei Mondiale a Sindromului Down. Din anul 2008, Ziua Mondială a Sindromului Down este recunoscută şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar din noiembrie 2011, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat rezoluţia ce stabileşte data de 21 martie – ZIUA MONDIALĂ A SINDROMULUI DOWN.

În România, această zi a fost celebrată începând din 2006, în cadrul organizaţiilor ce au în componenţă persoane cu sindrom Down.

În timpul celor trei zile, participanţii la acţiunile organizate de Asociaţia “Down Bucureşti” pot lua parte la evenimentele organizate în Bucureşti şi Câmpina, unde va avea loc un Spectacol de Caritate pentru susţinerea Căminului pentru Persoane cu Sindrom Down din localitate. Sunt aşteptate persoane cu sindrom Down împreună cu însoţitori, precum şi voluntari sau reprezentanţi ai mai multor asociaţii.

Ce este sindromul Down?

Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii şi este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism.

Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.

Sursa: stiri.tvr.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here