Ajunul Crăciunului din acest an, cea mai caldă zi de 24 decembrie din ultimii 50 de ani

0
155

24 decembrie - cea mai calda ziÎn unele localități din țară, s-a înregistrat cea mai caldă dimineață de 24 decembrie înregistrată până acum. De altfel, temperaturile au urcat în Ajunul Crăciunului până la 20 de grade Celsius.

Cu aproape 15 grade peste limitele normale, 24 decembrie 2014 este cea mai caldă zi din ultimii 50 de ani.

“În mod normal în această perioadă din an, în preajma Crăciunului, ar trebui să avem ziua între minus 3 și 5 grade Celsius; noaptea între minus 11 și minus un grad Celsius, la scara întregii țării. Pentru București, două grade Celsius ziua și minus 4 grade Celsius noaptea. Față de aceste valori, noi avem deja înregistrată, miercuri, o temperatură de 19 grade la Târgoviște, în timp ce în București au fost 16 grade Celsius. Sunt valori cu aproape 15 grade Celsius peste normal”, a precizat, pentru Agerpres, Viorica Dima, meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Deși au mai fost ani în care s-au înregistrat în luna decembrie temperaturi mai ridicate decât în 2014, cele de anula acesta, din Ajunul Crăciunului, reprezintă un record al ultimilor 50 de ani.

Maxima absolută a lunii decembrie a fost atinsă în anul 1985, la Câmpina.

A fost inregistrata o valoare de 23 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna decembrie, la noi în țară.

În ultimii ani s-au mai înregistrat valori ridicate în preajma Crăciunului. Anul trecut, de exemplu, am avut 15 grade la Reșița și Oravița; la București a fost ceață, însă, dacă era cer senin, aveam și aici o temperatură ridicată. În 2012, am avut 19 grade Celsius, la Oravița, dar în ziua de Crăciun. Ce avem spectaculos pentru azi este faptul că aceste temperaturi înregistrate în multe localități din sudul țării, temperaturi de 12, 14 și 16 grade Celsius reprezintă recordul zilei.

Este cea mai calda zi de 24 decembrie din ultimii 50 de ani. Au mai fost astfel de temperaturi, dar nu la 24 decembrie, ci la începutul lunii, între 9 și 14 decembrie. Pentru ziua de azi putem spune că este cea mai calda zi de Ajun, de când se fac observații meteorologice. Aceasta, în mai multe localități din sudul țării, între care și București”, a subliniat meteorologul ANM.

Aceasta a explicat că nu doar încălzirea globală este “vinovată” de o astfel de vreme.

In condițiile în care în anul 1903, în București, s-a înregistrat, în luna decembrie, o maximă de 19,5 grade Celsius.

“Nu putem spune cert că schimbările climatice sunt de vină; la București, maxima lunii decembrie, de 19,5 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1903. Cred că e vorba de predominanța circulațiilor dinspre suprafețele maritime, atunci când vine aer dinspre Mediterană sau dinspre Oceanul Atlantic. Dacă circulația este vestică sau sud-vestică și îmi aduce aer de pe suprafața maritimă, atunci iarna încălzirile sunt spectaculoase. Acesta este cazul și în această perioadă din an. Dacă circulația se schimbă, cum se va întâmpla imediat după zilele Crăciunului, se orientează dinspre nord sau nord—est. Ea aduce aer de la ruși sau de la scandinavi iar răcirea va fi la fel de spectaculoasă”, a subliniat Dima.

Potrivit meteorologului de servici, începând din 25 decembrie temperaturile vor scădea cu câteva grade; duminică, în toată țara, nu vor depăși 4 grade Celsius.

“De mâine (25 decembrie n.r.), pierdem câteva grade, iar maxima va fi de la 4 la 14 grade Celsius în țară, cu 13 grade în București, adică cu 3 grade mai puțin decât azi, iar duminică, în toată țara, nu o să fie temperaturi mai mari de 4 grade Celsius. În București o să fie exact cele două grade cuvenite acestei perioade”, a adăugat meteorologul ANM.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here