25 octombrie – Ziua Europeană a Justiţiei Civile

0
457

justitie

25 octombrie – Ziua Europeană a Justiţiei Civile

La 25 octombrie este marcată Ziua Europeană a Justiţiei Civile, care are ca obiectiv sensibilizarea cu privire la dreptul persoanelor de a avea acces la justiţie în materie civilă, în situaţiile în care acestea muncesc, se căsătoresc, au copii sau achiziţionează bunuri şi servicii într-un alt stat al UE.

Altfel spus, rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiţia este un serviciu pentru cetăţeni, care le dă posibilitatea de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile.

Ziua Europeană a Justiţiei Civile este destinată tuturor cetăţenilor europeni, studenţilor şi persoanelor care activează în domeniul justiţiei.

Pe de o parte, ritmul tot mai alert al transformărilor sociale din ultimii ani a generat un proces intens de profesionalizare a justiţiei civile, ramurile dreptului privat fiind în continuă diversificare. Pe de altă parte, normele şi procedurile judiciare devin tot mai specializate şi complexe. De aici apare pericolul unei ‘abstractizări’ a modului de funcţionare a mecanismului judiciar pentru majoritatea cetăţenilor.

Ziua Europeană a Justiţiei Civile se doreşte tocmai o încercare de creştere a gradului de transparenţă a procedurilor judiciare, în aşa fel încât acestea să fie pe deplin accesibile fiecărui cetăţean în parte.

În România, la 25 octombrie, se organizează, anual, la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor, acţiuni de tipul “uşilor deschise”, prin invitarea cetăţenilor la sediile instituţiilor, precum şi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceste evenimente au ca scop consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii.

Şi în 2013, CSM organizează la 25 octombrie “Ziua porţilor deschise”, la care sunt aşteptaţi studenţi, auditori de justiţie şi cursanţi ai Şcolii Naţionale de Grefieri. Agenda manifestării cuprinde în principal vizitarea compartimentelor din structura CSM şi realizarea unor prezentări pe teme specifice activităţii Consiliului privind recrutarea şi formarea profesională, Inspecţia Judiciară, resursele umane, relaţiile internaţionale, programele cu finanţare externă şi dreptul european.

La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea în fiecare an, în ziua de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei Civile, cu scopul de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni modul de funcţionare a justiţiei şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european.

Sursa: AGERPRES

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here