27 reguli ale unui gentleman al secolului XIX

0
3560

gentleman

27 reguli ale unui gentleman al secolului XIX…

Surprinzător, dar în mai bine de 100 de ani, bunele maniere nu s-au schimbat.

Conceptul cuvântului “gentleman” se schimbă şi evoluează în timp, trecând de la reprezentant al unei societăţi de rang înalt până la un om bine-manierat, bine echilibrat şi imperturbabil, care respectă anumite reguli de conduită.

Desigur, caracteristica principală a unui gentleman nu era haina şi pălăria, ci respectarea strictă a principiilor din aşa-numitul “Codul bunelor maniere”.

Dorim să vă facem cunoştinţă cu regulile de bază ale comunicării pentru domni, care au fost publicate pentru prima dată în 1875 în cartea “A Gentleman’s Guide to Etiquette” de Cecil B. Hartley.

Aproape toate regulile din conduita domnilor sunt aplicabile şi acum:

1. Culmea lipsei de educaţie este distragerea atenţiei în timpul convorbirii – la ceas, telefon sau agendă. Chiar dacă sunteţi obosit şi v-aţi plictisit, nu arătaţi acest lucru.

2. Nu-l întrerupeţi pe cel care vorbeşte.

Chiar şi o simplă corectare a datelor incorecte este un semn nepoliticos, dacă nimeni nu v-a rugat să faceţi acest lucru. Chiar mai rău decât atât este să continuaţi ideea persoanei sau să o grăbiţi în vreun fel. Ascultaţi până la sfârşit bancul sau povestea, chiar dacă o ştiţi.

3. Nu încercaţi niciodată să vă demonstraţi dreptatea prin ridicarea tonului, aroganţă sau prin jigniri. Fiţi întotdeauna politicos şi sincer, lipsit de orice dictatura.

4. Niciodată, desigur, dacă nu vă întreabă cineva, nu povestiţi despre propria afacere sau profesie în societate. În general, acordaţi mai puţină atenţie  persoanei dumneavoastră.

5. Un gentleman are o inteligenţă reală şi cultură şi de regulă, el este modest.

El poate simţi, aflându-se într-o societate obişnuită, că este superior intelectual, dar nu va căuta să demonstreze superioritatea în niciun caz. El nu va căuta să abordeze subiectele despre care interlocutorii nu sunt informaţi. Tot ce spune un gentelmen este întotdeauna marcat de amabilitate şi respect faţă de sentimentele şi opiniile celorlalţi.

6. Nu mai puţin important decât capacitatea de a vorbi bine, este capacitatea de a asculta cu atenţie.

Aceste caracteristici evidenţiază persoană ca pe un bun interlocutor şi apartenenţa sa la înalta societate.

7. Niciodată nu ascultaţi conversaţia dintre două persoane, care nu vi se adresează dumneavoastră. Dacă sunt atât de aproape, încât nu puteţi să nu auziţi, pur şi simplu, daţi dovadă de politeţe şi plecaţi în altă parte.

8. Străduiţi-vă, cât mai mult posibil, să vorbiţi scurt şi la obiect. Evitaţi distragerile prelungite şi observaţiile, care nu au nicio legătură cu subiectul.

9. Dacă daţi ascultare linguşirii, aşteptaţi-vă şi la prostie şi încredere exagerată în sine- pentru că acolo unde-i linguşirea sunt şi prostia şi îngâmfarea.

10. Chiar dacă sunteţi sigur ca oponentul nu are dreptate, păstraţi-vă calmul în discuţie, spuneţi argumentele şi contra-argumente fără să jigniţi. Dacă observaţi că interlocutorul este de neclintit în erorile sale, mutaţi abil conversaţia la un alt subiect, lăsându-l să-şi păstreze părerea de sine, iar d-voastra veţi evita furia şi iritarea.

11. Să aveţi, dacă doriţi, convingeri politice. Dar să nu le umflaţi în orice caz şi nu forţaţi alte persoane să fie de acord cu dumneavoastră. Ascultaţi calm alte opinii şi nu vă băgaţi într-o dezbatere aprigă. Lăsaţi că persoana respectivă să creadă că sunteţi un politician rău, să nu-i daţi vreun motiv pentru îndoială de faptul că sunteţi un gentelman.

12. Vorbind despre prietenii dvs, nu-i comparaţi între ei.

Vorbiţi despre meritele fiecăruia, dar nu încercaţi să sporiţi demnitatea unuia prin comparaţie cu viciile celuilalt.

13. Evitaţi în discuţii subiecte care i-ar putea răni pe cei care lipsesc. Un gentleman niciodată nu va bârfi şi nici nu le va asculta.

14. Chiar şi un om plin de spirit vă devine plictisitor şi prost educat, atunci când el vă încearcă să absoarbă pe deplin atenţia companiei.

15. Evitaţi folosirea prea frecvenţă a citatelor şi gândurilor măreţe. Precum condimentele în mâncare, acestea pot decora o conversaţie, dar excesul lor poate strica mâncarea.

16 Evitaţi pedanteria. Acest lucru nu este un semn al inteligenţei, ci al prostiei.

17. Vorbiţi limba maternă corect şi în acelaşi timp, să nu fiţi mare susţinător al corectitudinii formale a frazelor.

18. Nu faceţi observaţii, în cazul în care alţii fac greşeli în discursul lor. Acordarea unei atenţii la cuvinte sau altor acţiuni eronate ale interlocutorului, sunt semne de proaste maniere.

19. Dacă sunteţi un expert sau un savant, evitaţi folosirea termenilor tehnici.

Este de prost gust, pentru că mulţi oameni nu le pot înţelege. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să folosiţi un cuvânt sau o expresie, va fi o greşeală şi mai mare să vă grăbiţi imediat să explicaţi sensul său. Nimeni vă va mulţumi pentru această subliniere a inculturii lor.

20. Nu căutaţi să jucaţi un rol de clovn, pentru că foarte repede veţi obţine faima unui “om nostim”, pentru petreceri. Acest rol nu poate fi admis pentru un gentelmen adevărat. Străduiţi-vă că interlocutorii să râdă împreună cu dvs, nu de dvs.

21. Evitaţi lauda.

Vorbele despre propriii bani, relaţii, oportunităţi sunt de prost gust. De asemenea, nu este bine să fiţi mândri de cunoştinţele cu persoane remarcabile, chiar dacă asta au avut loc. Accentul constant pe “prietenul meu este guvernatorul X” sau “prietenul meu este apropiatul preşedintelui Y» este pompos şi inacceptabil.

22. Nu vă străduiţi să redaţi comportamentului rafinament şi profunzime excesivă, respingând cu dispreţ conversaţii amuzante, glume şi divertisment. Încercaţi să acţionaţi în conformitate cu societatea în care vă aflaţi, în cazul în care acesta nu intra în conflict cu normele unui gentlemen.

23. Este de-a dreptul nepoliticos, obscen şi prostesc să folosiţi în discuţii, expresii şi termeni în limbi străine.

24. Dacă simţiţi că începeţi să vă enervaţi într-o conversaţie, atunci fie schimbaţi tema discuţiei sau mai bine tăceţi. Fiind nervos puteţi spune cuvinte, pe care niciodată nu le-aţi fi folosit într-o stare calmă, şi pentru care veţi regreta amarnic mai târziu.

25. “Niciodată nu vorbiţi despre o frânghie în prezenţa celui a cărui rudă s-a spânzurat” – deşi acest proverb este dur, este foarte adevărat. Evitaţi cu atenţie subiectele care pot fi prea personale pentru interlocutor, nu vă amestecaţi în treburile altor familii. Nu căutaţi să discutaţi secretele cuiva, iar dacă cineva vi le-a încredinţat, trataţi-le că pe un semn foarte valoros şi nu transmiteţi cele aflate nimănui.

26. Deşi călătoriile contribuie la dezvoltarea minţii şi perspectivelor gentlemenilor, nu se cade la orice pas, să introduceţi fraze, “Când am fost la Paris …”, “în Italia nu se poartă aşa ceva…” şi aşa mai departe.

27. Evitaţi bârfele.

Când femeile bârfesc sunt dezgustătoare, însă la bărbaţi este absolut josnic.

Sursa: nuaisacrezi.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here