29 iulie este Ziua Imnului National al Romaniei

0
308

Anton Pann29 iulie este Ziua Imnului National al Romaniei , “Desteapta-te romane+!”. In aceasta zi, in anul 1848, in parcul Zavoi din Ramnicu Valcea, in fata unei numeroase asistente, dupa ce s-a citit noua Constitutie, un grup de tineri, avandu-l in frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oara imnul Revolutiei pasoptiste “Desteapta-te, romane”, devenit dupa Revolutia anticomunista din 1989 imnul national al Romaniei.

La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic “Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inima si literatura”, pe o melodie culeasa de Anton Pann.

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie in epoca. Nu i se cunoaste cu certitudine autorul.

O versiune spune ca insusi Andrei Muresanu este autorul melodiei; o alta versiune sustine ca de fapt era o melodie cantata pe un text religios. Aceasta ar fi purtat numele “Din sanul maicii mele”.

Incepand din 1848, “Desteapta-te, romane!” a fost un cantec foarte drag romanilor. El le-a insuflat curaj in momentele cruciale ale istoriei. Momentele importante ar fi Razboiul de independenta (1877 – 1878), Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Mai ales in timpul crizei dupa lovitura de stat de la 23 august 1944, cand Romania s-a detasat de alianta cu Germania lui Hitler, alaturandu-se Aliatilor, acest imn a fost cantat in mod spontan de toti si emis pe toate statiile radio.

In ziua revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, muncitorii de la uzinele de Autocamioane au inceput sa cante aceasta melodie. Multi dintre ei nu mai stiau versurile. Cu toate acestea melodia a continuat fara intrerupere. Pe 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, imnul s-a auzit pe strazi, unind uriasele mase de oameni.

Sursa Hotnews Mobile

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here