29 septembrie. Sărbătoarea zilei – Sfântul Chiriac Sihastrul

0
89

29 septembrie. Sfântul Chiriac SihastrulPe 29 septembrie il sarbatorim pe Sfântul Chiriac Sihastrul. 

El s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, încă de copil a fost hirotesit citeţ al bisericii catedralei. La vârsta de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaşte pe Sfântul Eftimie, care, i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic. Sfântul Efitimie l-a tuns în monahism trimiţându-l totodată la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani.

După moartea Sfântului Gherasim s-a întors însă la Mănăstirea Sfântului Eftimie. După zece ani, fugind de slava oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, în cele din urmă stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton. Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieţii lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva.

A fost cunoscut atât pentru nevoinţele sale cât şi pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul îl aminteşte că “puternic vindecător al bolnavilor, şi blând mângâietor al celor întristaţi”. Sfântul Chiriac a fost şi un mare luminător al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen.

Sfântul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul în anul 557.

Tot pe 29 septembrie facem pomenirea:

– Sfinţilor 150 de Mucenici din Palestina;

– Sfintei Muceniţe Petronia;

– Sfintei Muceniţe Gudelia;

– Sfântului Mucenic Casdon şi Casdoas;

Mâine, 30 septembrie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here