Un salt în timp… cât o secundă

0
194

30 iunieZiua de 30 iunie va fi cu o secundă mai lungă decât restul zilelor anului 2015. Ultimul minut al  zilei va avea  61 de secunde, în scopul de a sincroniza ceasurile atomice, cu timpul astronomic în limita a 0.9 secunde.

Conform specialiștilor „un salt” de o secundă va trebui făcut în 2015 pentru a se asigura că timpul pe ceasurile atomice rămâne sincronizat cu timpul de rotație al Pământului, informează livescience.com/. Această decizie a semănat teamă printre companiile IT, deoarece unele servere s-ar putea bloca, așa cum s-a întâmplat în 2012.

Saltul de o secundă a fost introdus în anul 1972, iar ultimul realizat a fost pe 30 iunie 2012. Din 1972, au fost adăugate un total de 25 de secunde. Acest lucru înseamnă că Pământul a încetinit, de atunci, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic.

Rotația Pământului este încetinită cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi.

Dar ceasurile atomice, care nu își modifică ritmul de funcționare, au o acuratețe incredibilă. Ele sunt capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă, după cum declara Thomas O’Brian, specialist la Institutul National de Standarde si Tehnologie (NIST), din SUA.

Deși această situație nu este o problemă cu efect imediat, ar putea determina, în cele din urmă, ca ceasurile să devină atât de desincronizate cu Rotația Pământului, încât vor indica amiază în miez de noapte.

Astfel Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă a decis să adauge o secundă la fiecare al doilea an pentru a menține timpul atomic standard, în sincronizare cu timpul Pământului. În acest an, secunda suplimentară este programată să fie adăugată la jumătatea anului, pe 30 iunie,  la 11: 59:59 p.m, Timpul Universal Coordonat (UTC), denumit și GMT.

Diferența dintre UTC și ora Atomică Internațională (UTC-TAI) după saltul din 30 iunie, va fi de 36 secunde.

În 2012, saltul  a provocat probleme pentru companii mari precum Reddit, LinkedIn, Gizmodo și Four Square. Demetrios Matsakis, om de stiință la Observatorul Naval din SUA, explică „în timpul saltului ceasul calculatorului indică 60 de secunde, în loc să treacă la minutul următor, sau indică secunda 59 de două ori. Computerul înțelege saltul ca și cum timpul ar merge înapoi; înregistrează acest lucru ca pe o eroare de sistem, iar procesorul poate supraîncărca.”

Specialistul spune că Google a rezolvat această problemă.

Compania americană multinațională va adăuga o milisecundă serverelor sale, în diferite momente, pe parcursul anului. În acest fel, serverele nu vor detecta „saltul de o secundă”.  Mai departe, acesta spune că eficientă ar fi și închiderea calculatoareloe pentru cel mult două ore, în preajma saltului.

Totuși specialistul admite că, implicațiile saltului sunt mai profunde de atât. Se pare că acest salt poate perturba sistemele GPS. Aceasta ce ar putea provoca anumite probleme în pilotajul avioanelor, de exemplu.

Rotația Pământului nu este perfectă și există abateri de la an la an la nivel milisecunde. La fiecare câțiva ani este nevoie de unele ajustări. O secundă, se adaugă, periodic în luna iunie sau luna decembrie. Acesta este motivul pentru 30 iunie a acestui an va avea 86.401 secunde în loc de 86.400.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here