4 Decembrie. Pomenirea Sfintei Marei Mucenițe Varvara

0
75

4 DecembriePe 4 Decembrie o sarbatorim pe Mucenița Varvara. Ea a trăit în vremea împăratului Maximian (305-311), fiica unui oarecare Dioscor, elin de la răsărit. Ea era păzită de tatăl său într-un turn, înalt, pentru frumusețea cea trupească ce înflorea la dânsa. Această fecioară credea în Hristos și nu s-a tăinuit de tatăl său.

Odată, când tatăl ei a zis să se facă două ferestre la o baie care se zidea, ea a poruncit să se facă trei; și întrebând-o pentru care pricină a învățat să facă trei ferestre, ea a zis că le-a făcut în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Aceasta auzind el, îndată s-a pornit să o omoare cu sabia sa, iar ea a fugit și a intrat într-o piatră, ce s-a despicat ca prin minune și care a primit-o de s-a ascuns. Iară tatăl ei, alergând după dânsa, a găsit-o și luând-o de cosițe, a dus-o și a dat-o pe seama domnului țării aceleia, înaintea căruia a mărturisit pe Hristos și ocărând idolii a fost bătută cumplit și strujită pe trup fără milă și arsă la coaste. După aceea, au lovit-o în cap cu măciuci și dezbrăcând-o, au purtat-o prin cetate, bătând-o.

În cele din urmă, și-a primit sfârșitul prin sabie, omorând-o tatăl său cu mâinile sale. Pentru care, se spune că după tăierea ei, pogorându-se el din munte, a fost lovit de trăsnet. Și așa și-a lepădat spurcatul său suflet.

Rugăciunea Sfintei Mari Muceniţe Varvara înainte de moarte:

“Dumnezeule Cel fără de început, Care ai întins cerul ca un acoperământ şi pământul l-ai întemeiat pe ape, Cela ce răsari soarele tău spre cei buni şi spre cei răi şi dai ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. Tu şi acum auzi-mă pe mine, roaba Ta, care mă rog către Tine. Ascultă-mă, o, Împărate, şi dă Darul tău la tot omul care mă va pomeni pe mine şi pătimirile mele. Să nu se apropie de unul ca acela boala năprasnică şi moarte neaşteptată să nu-l răpească pe el. Pentru că ştii, Doamne, că trup şi sânge suntem şi lucrul Preacuratelor Tale mâini“.

Tot astăzi, Pe 4 Decembrie, pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Ioan Damaschinul, monahul și preotul.

Editat Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here