4 Inventatori romani cu care ne mandrim in domeniul Aviatiei

Omul si zborul in inaltimi-inventatorii aviatiei

0
166

 

Aurel-Vlaicu-pionerul-aviatiei-romanesti
Aurel-Vlaicu-pionerul-aviatiei-romanesti

Omul si zborul in inaltimi- inventatorii aviatiei

Omul a incercat dintotdeauna sa zboare si visul omenirii, realizat de inventatorii avioanelor,  s-a implinit.  Privind inapoi in istorie, intr-un mod razant, geniile au fost cele care au adus visul ‘pasarii de fier’ in realitatea cotidiana. Astfel  a fost posibil ca  zborul sa se realizeze cu un aparat mai greu decat aerul.

Practic atunci cand zburam peste mari si tari cu avionul si suntem de-asupra lumii in zbor, acest fapt se datoreaza unor inventatori ca Aurel Vlaicu sau  Traian Vuia. Datorita lor, imaginea aviatiei romane este la loc de cinste si  putem ajunge oriunde in lume mai usor.

Pionierii aviatiei

  1. Henri Coanda (1886 – 1972)

Primul zbor cu avionul cu reactie, a fost proiectat de Henri Coanda;  Asadar, ne putem mandri ca primul motor cu reactie din lume se numeste Coanda 1910. Nu e singurul lucru util in aviatie pentru care avem sa-i multumim lui Henri Coanda; dupa ce a sesizat felul in care raman langa fuzelaj flacarile si gazul din reactoarele avionului,  s-a formulat principiul efectului Coanda.

2. Traian Vuia (1872 – 1950)

Alt pionier al aviatiei mondiale este Traian Vuia, cel care a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul. Cu toate ca s-a izbit de o multime de refuzuri si probleme de natura financiara, Vuia s-a apucat sa construiasca singur intai scheletul avionului, apoi un motor. Totul a durat cativa ani, dar roadele muncii sale au avut succes. Asadar, sa retinem: s-a apucat sa construiasca “aeroplanul-automobil”, asa cum l-a brevetat, in iarna 1912-1913. A apucat sa zboare cu el abia in martie 1906, langa Paris. Un zbor de doar cativa metri, care a avut un impact major in evolutia aviatiei.

3. Ion Paulat (1873 – 1954)

Inventia lui Ion Paulat avea sa se afle in stransa legatura nu doar cu cerul, ci si cu apa. A fost inspirat de aparitia unui hidroglisor , asa ca i-a venit ideea sa-i ataseze aripi. Usor de zis, greu de facut rost de materiale. In cele din urma a reusit sa construiasca un hidroavion cu in singur motor, in care a reusit sa se ridice pana la inaltimea stalpilor de telegraf. Astfel a aparut hidroavionul cu fuzelaj. Nu a mai construit alte modele de aparate, deoarece in urma unui accident, Ion Paulat nu a mai apucat sa-si repare inventia inainte sa fie mobilizat in Primul Razboi Balcanic (1912 – 1913).

Aurel Vlaicu, inginer de avioane

4. Aurel Vlaicu (6/19 noiembrie 1882)

S-a nascut la Binţinţi, în judeţul Hunedoara. A avut de la o vârstă fragedă înclinaţii către tehnică, iar în şcoala primară din satul natal era cunoscut ca un spirit deosebit de inventiv, el reparând ceasornice şi încercând să construiască mici maşinării “perpetuum mobile”.

În perioada liceului, Vlaicu a fost foarte preocupat de problema zborului mecanic, construind diferite mecanisme şi modele de planoare. A urmat cursuri tehnice superioare la Viena şi Munchen, perioadă în care a elaborat proiectul unui avion. În anul 1908 a fost inginer la fabrica de automobile Oppel din Russelheim.

În toamna anului 1909 se mută în Bucureşti, fiind angajat ca inginer în cadrul Arsenalului Armatei, iar cu sprijinul acestuia începe construcţia aeroplanului. Lucrând asiduu împreună cu muncitorii şi cu alţi ingineri, Vlaicu termină de construit  aparatul cunoscut sub denumirea “Vlaicu I”.

Pentru prima dată a scos aeroplanul său pe câmp la 16 iunie 1910, dar cele două încercări de a-l ridica de la sol au eşuat (din cauza unei mici defecţiuni la motor, respectiv din cauza unei probleme ce privea comenzile aripilor aparatului).

A doua zi după primul său zbor, gazetele vremii publicau senzaţionala ştire a zborului executat de primul avion românesc, inventat, construit şi pilotat de un român.

Vlaicu  într-o zi, când zburând si comenzile de manevrare ale aparatului s-au blocat, iar acesta a căzut, avionul a fost puternic avariat. De acum, Aurel Vlaicu începe să gândească proiectarea şi construirea unui nou model de aeroplan. Ca urmare  a fost creată în 1911, o variantă îmbunătăţită – “Vlaicu II”. În 1912-1913 a proiectat avionul  “Vlaicu III”, primul avion de construcţie metalică din lume, pe care însă nu a mai apucat să-l construiască. Moare intr-un accident aviatic, la13 septembrie, langa Campina, in timp ce incerca sa traverseze Carpatii.

Ionela Moldovanu