40 de lucruri uimitoare despre corpul uman

0
421

Corpul uman este ceva incredibil. Ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru poate fi greu de crezut, dar se întâmplă cu adevărat.

manaDegetele de la mâini sunt atât de sensibile, că dacă ar avea dimensiunea Pământului, am putea simţi diferenţa dintre o casă şi o maşină.

Când o femeie însărcinată suferă modificări la nivelul unui organ din corp (ex. atac de cord), fǎtul trimite celule stem către organul respectiv, ajutând la refacerea lui. Femeile care au fost însărcinate dezvoltǎ protecţie neuronală care luptǎ împotriva anumitor boli.

Cu aproximativ 96.560 km de vase de sânge în interiorul corpului, am putea străbate pământul de două ori şi jumătate.

Ochii noştri sunt atât de precişi, încât, dacă pământul ar fi plat, am putea zări luminiţa unei lumânări în timpul nopţii de la o distanţă de cca 48.000 de km.

Impulsurile nervoase sunt transmise de la şi spre creier cu o viteză de până la 402.330 km/h, mai rapidă decât viteaza unui pilot de Formula 1.

Atunci când roşim se înroşesc şi liniile stomacului.

Creierul uman poate citi până la 1.000 de cuvinte pe minut.

La nivelul buricului se adună mii de bacterii care formează un ecosistem de mărimea unei păduri tropicale.

Atunci când suntem îndrăgostiţi, creierul eliberează un întreg amalgam de neurotransmiţători şi hormoni la fel ca amfetaminele, ceea ce conduce la ritmul crescut al inimii, lipsa apetitului şi a somnului şi senzaţii intense de excitare.

Avem abilitatea de a vedea lumina ultravioletă filtrată doar prin cristalin. Oamenii care au suferit intervenţii chirurgicale la nivelul cristalinului, pot detecta undele ultraviolete.

Corpul unui adult este format din 7 catralioane de atomi, echivalentul a 300 de milioane de stele din galaxia noastră.

Muşchii sunt de fapt mult mai puternici decât par a fi. Puterea noastrǎ se limitează la protejarea tendoanelor şi a muşchilor de lovituri şi răni. În timpul unui puseu de adrenalină, unii oameni pot ridica bolovani sau chiar maşini.

Noi, oamenii suntem cei mai buni alergători pe distanţe lungi de pe planetă. Mai buni decât orice alt animal cu patru picioare. De fapt, acum mii de ani, oamenii alergau după prada lor până o prindeau.

Firele bogate de păr de pe cap sunt destul de puternice ca să susţină 12 tone.

Corpul uman emanǎ în 30 de minute atâta căldură, încât apa dintr-o găleată poate să înceapă să fiarbă.

Avem aceeaşi cantitate de fire de păr pe corp, precum un cimpanzeu. Însă multe lipsesc sau sunt atât de fine, încât sunt invizibile.

Atomii din corpul uman din zilele noastre sunt aceiaşi atomi care au alcătuit corpul oamenilor cu 13,7 milioane de ani în urmă.

Oasele sunt puternice ca și granitul. O cutie cu oase de mărimea unei cutii de chibrituri poate susţine o greutate de nouă tone.

Dacă ar fi un computer, creierul uman ar putea face 38 de mii de trilioane de operaţiuni pe secundă. Cel mai performant super-computer din lume, BlueGene operează doar 002% din numărul menţionat.

Muşchiul ocular se mişca de 100.000 de ori pe zi cu aproximaţie. Ca muşchii picioarelor să facă acelaşi lucru, ar trebui să mergem 80,5 km.

Cu fiecare gram de grăsime sau muşchi acumulat, în corpul nostru se formează kilometri de vase de sânge.

În proporţie de 50%, oamenii împart acelaşi ADN cu bananele.

Singurătatea este o durere psihică. Aşa cum avem puterea să evităm durerea fizică, tot la fel putem să comunicăm şi să căutăm compania celorlalţi, pentru a evita durerea singurătăţii.

Un singur spermatozoid uman conţine 37,5 MB de informaţie ADN bărbătesc necesar pentru procrearea unui copil. Printr-o ejaculare se transferǎ aproximativ 1.500 de terabyte de informaţie.

Corpul nostru produce 25 de milioane de celule noi pe secundă. La fiecare 13 secunde, producem mai multe celule decât numărul populaţiei din Statele Unite.

Oamenii sunt bioluminiscenţi şi strălucesc în întuneric. Lumina pe care o emitem este de 1.000 de ori mai slabă decât lumina pe care o pot percepe ochii.

Oamenii pierd cca 18 kg de piele în timpul vieţii, schimbând complet stratul de la suprafaţă în fiecare lună.

Într-o singură zi, sângele circulă cam  19.312.128 km prin corp, de patru ori distanţa S.U.A. în lung şi în lat.

Structura neuronalǎ a creierului aratǎ similar cu stuctura universului. Într-un fel, creierul uman este structurat după modelul universului.

Aprozximativ 90% din celule nu sunt de” origine umană”. Suntem alcătuiţi, în mare parte din fungi şi bacterii.

Alături de simţurile tradiţionale ale auzului, văzului, simţul tactil, olfactiv şi papilele gustative, oamenii au 15 „alte simţuri”: echilibrul, temperatura, durerea şi timpul, şi simţuri interne ca sufocarea, setea şi senzaţia de saţietate.

Suntem puţin mai bogaţi decât am crede. În noi se afla 0,2 miligrame de aur, cea mai mare parte se regăseşte în sânge.  Din păcate, este nevoie de sângele a 40.000 de persoane pentru a prelucra o monedă de 8 grame.

Creierul foloseşte 20% din totalul masei de oxigen şi calorii din corp.

Dacă întindem cele 300.000.000 de capilare din plămâni de la un capăt la celălalt, vom obţine o linie lungă de  2.092.147 km.

Unele femei văd mai multe culori decât oricine altcineva. Marea majoritate a oamenilor au trei tipuri de receptori pentru a distinge culorile, în timp ce unele femei au patru sau chiar cinci astfel de receptori şi văd o gamă mai largă de culori.

Sinestezia cauzează senzaţii de natură diferită care dau impresia de suprapunere. Cu alte cuvinte, unii oameni pot gusta cuvinte sau auzi culori.

Nevoia de a respira atât de des se datorează acumulării de dioxid de carbon mai mult decât nevoia de oxigen. Dac-ar fi fost o altă cale de a elibera dioxidul de carbon din sânge, am respira doar o dată pe minut.

Plânsul alină stresul şi atenuează sentimentele de mânie şi triste. Fizic, ajutǎ la eliberarea lor.

În funcţie de motiv,  plângem în mod diferit. Urmărite la microscop, lacrimile cauzate de nefericire, speranţă sau de ceapă sunt unice.

Sursa: news.distractify.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here