5 dintre cele mai comune alergii ale pielii

0
678

Alergie dermatitaDermatita, urticaria, angioedemul – Alergii cutanate

Bijuteriile metalice şi parfumurile ocupă primele poziții pe lista substanțelor care pot provoca alergii serioase ale pielii, potrivit unui raport realizat de Mayo Clinic. De asemenea, căldura, sistemul imunitar slăbit, medicamentele şi infecțiile pot provoca probleme ale pielii. Iată care sunt cele mai comune alergii cutanate!

1. Dermatita atopică (eczemă)

Dermatită atopică este o afecțiune cutanată inflamatorie care dă o senzație intensă de mâncărime şi are evoluție cronică. Cel mai adesea, dermatita atopică, denumită şi eczemă, afectează copiii, dar se poate dezvolta la toate grupele de vârstă. Erupțiile cutanate ale dermatitei atopice apar atunci când persoanele se scărpina.

În copilărie, erupțiile apar la nivelul pieptului, obrajilor şi scalpului, zone în care copilul se poate scărpina. Copiii mai mari şi adulții dezvoltă erupții în pliurile cutanate ale coatelor şi în spatele genunchilor, dar pot apărea şi pe gât, picioare şi spate.

În tratamentul dermatitei atopice se recomandă evitarea factorilor declanșatori ai leziunilor, controlarea pruritului (mâncărimii), suprimarea inflamației, refacerea barierei cutanate şi înlăturarea anxietății.

2. Urticaria

Urticaria este o erupție alergică care poate apărea la orice vârstă şi afectează pielea din orice regiune a corpului (scalpul, buzele, palmele, tălpile). Se caracterizează prin modificări la nivelul tegumentului, cu zone umflate, înroșite şi pruriginoase.

Vindecarea urticariei se face prin îngrijirea corespunzătoare a leziunilor, prin tratament care poate cuprinde medicamente cortizonice pentru îndepărtarea pruritului şi a roşeţii, sedative sau tranchilizante pentru anxietate şi injecții cu Epinefrină pentru simptome severe.

3. Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată caracterizată prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate şi mătreață. Această afecțiune afectează tegumentele scalpului, sprâncenelor, frunții, feței şi ale șanțurilor nazale, însă nu este contagioasă.

Citiți și Alergii de toamnă? Ce să faci ca să scapi de ele.

Pentru tratamentul dermatitei seboreice se recomandă folosirea unor șampoane, zilnic, care conțin gudron sau creme pentru scalp ce conțin cortizon. Şi alimentația poate fi un factor important în tratarea dermatitei seboreice. În acest sens, iaurtul este unul dintre produsele recomandate.

4. Angioedemul

Angioedemul (edemul Quinckle) este o maladie caracterizată de o inflamație rapidă a pielii, țesutului subcutanat, țesuturilor mucoase şi submucoase. Cauzele acestei afecțiuni pot fi alimentele, înțepăturile de insecte sau medicamentele.

Angioedemul poate avea o apariție de sine stătătoare sau se poate dezvolta în asociere cu urticaria (în 50% dintre cazuri). Spre deosebire de urticarie, angioedemul nu provoacă prurit, dar poate determina senzația de arsură. Din cauza localizării, poate provoca asfixie, mai ales dacă progresează repede. Pentru tratarea angioedemului alergic, Epinefrina este considerată vitală.

5. Dermatita de contact

Dermatita de contact este o inflamație cauzate de contactul pielii cu o substanță iritantă, care provoacă o reacție asemănătoare erupției.

Citiți și Ce le-ar prii bebelușilor pentru a reduce riscul alergiilor?

Dermatita de contact poate apărea în urma contactului cu anumite produse cosmetice: vopsea de păr, metale, medicamente sau materiale dentare. Tegumentul este afectat în special la nivelul feței, gâtului, mâinilor, tălpilor şi în regiunea inghinală, însă nu este contagioasă. Pentru tratamentul dermatitei de contact sunt recomandate creme, unguente sau loțiuni pentru aplicare locală.

Sursa: gazetabt.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here