5 alimente “interzise” de termenul de valabilitate

0
276
alimenteCâți dintre noi, atunci când achiziționează un produs citesc termenul de valabilitate înscris pe ambalaj?

Simțul comun ne relatează că de cele mai multe ori atunci când citim cu atenție termenele de valabilitate, întrăm în panică în momentul imediat următor, mai ales dacă aceste alimente expiră în câteva zile sau sunt deja expirate.

Însă, unele voci relatează că unele alimente pot fi consumate și dacă trec de termenul de valabilitate înscris pe ambalaj. Printre acestea se numără produsele congelate, paştele uscate, conservele.

Pe de altă parte există alimente, care, dacă sunt consumate cu mult peste expirarea termenului de valabilitate, pot dăuna grav sănătății.

Conform http://www.foodstory.ro/, salatele verzi “acuză serioase pericole dacă sunt consumate după expirarea termenului de valabilitate înscris pe ambalaj, fiindcă atunci când marginile lor încep să se păteze şi să devină maronii, nu mai sunt sigure pentru consum”.

De asemenea, mezelurile, chiar dacă nu suferă schimbări în ceea ce privește mirosul, nu trebuie consumate după ce au expirat; ele pot conţine listeria, o bacterie care se dezvoltă la temperaturi mici.

Ouăle pot fi și ele contaminate pe interior, deși rareori se întâmplă așa ceva; însă, cojile lor sunt purtătoare de bacterii, motiv pentru care dacă se întâmplă să mai găsiți prin frigider ouă care nu trec proba testului de valabilitate, este indicat să le fierbeți.

Pe aceeași listă se înscriu și brânzeturile moi: brie, feta, brânză cu mucegai. Toate acestea nu sunt recomandate pentru consum dacă au depășit prezentul termen de valabilitate, întrucât pot conține listerie, aceeaşi bacterie care se dezvoltă şi în carne.

Un alt aliment nerecomandat consumului atâta timp cât nu mai este valabil este carnea de pui crudă. Aceasta poate fi contaminată cu ușurință cu bacterii rezistente la antibiotic, având în vedere modul în care sunt crescuţi puii.

Acestea fiind spuse, este indicat să manifestăm o atenție sporită atunci când vine vorba de alimentația noastră. Ceea ce consumăm contribuie la menținerea stării de sănătate în parametri optimi.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here