5 noiembrie în istorie

0
247

Mihail_SadoveanuÎn data de 5 noiembrie 1880, s-a născut la Paşcani scriitorul Mihail Sadoveanu, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic roman. Autorul operelor “Creanga de aur”, “Zodia Cancerului”, “Fraţii Jderi”, “Hanul Ancuţei” (m. 19 octombrie 1961), Mihail Sadoveanu a fost unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani, scriitorul este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, el fiind şi cel ce a aşternut pe hârtie pagini nemuritoare despre lumea ţărănească din Moldova şi despre natura României.

Data de 5 noiembrie 2010 a devenit una de doliu, fiindcă a încetat din viaţă cel ce a definit o generaţie cu cenaclul Flacăra şi cu versurile sale, poetul Adrian Păunescu. Autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet publicist şi textier, Adrian Păunescu a debutat în 1960 Păunescu , iar în 1973 și-a început activitatea publicistică, participând active la conducerea revistei Flacăra.

Zi de doliu a fost şi 5 noiembrie 1952, dată la care a încetat din viaţă astronomul Nicolae C. Coculescu, fondatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti. Cunoscut pentru studiile sale de mecanică cerească asupra calculului perturbațiilor planetelor. N.Coculescu a absolvit la Craiova școala primară și liceul, iar universitatea a urmat-o la București, la Facultatea de Științe, obţinând licența în matematică în martie 1889. În decembrie 1890, a plecat la Paris unde a obținut din nou licența în matematică.

Moment de reculegere a fost şi data de 5 noiembrie 1988, când a încetat din viaţă lingvistul Dimitrie Macrea, membru al Academiei Române: “Lingvistică şi cultură”, precum şi 5 noiembrie 1989, dată la care a plecat dintre noi pianistul american de origine rusă Vladimir Horowitz.

La data de 5 noiembrie 1940, Franklin D. Roosevelt a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, devenind primul preşedinte American care obţine un al treilea mandate, iar în 1720 la aceeaşi dată a avut loc Tratatul de Pace de la Constantinopol (“Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman. Dar, confirmarea tratatului s-a încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

O altă semnificaţie o capătă şi data de 5 noiembrie a anului 1905, întrucât a avut loc Adunarea de la Lugoj a celor 20.000 de români bănăţeni şi ardeleni , ce au adoptat o serie de hotărâri în problema recunoaşterii naţionalităţii române. Pe 5 noiembrie 1914, Franța și Marea Britanie declară război Turciei, iar în 1930 la aceeaşi dată Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

De asemenea, pe 5 noiembrie 1836 s-a născut Constantin Esarcu, medic, politician şi om de cultură, ctitor al Societăţii Filarmonice (1868), militant pentru crearea prin subscripţie publică a Ateneului Român.

În 1854, s-a născut Emanoil Riegler, medic şi farmacolog, membru corespondent al Academiei Române, a înfiinţat Serviciul de clinică terapeutică din Iaşi.

Alex. G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here