5 octombrie – Ziua mondială a educatorilor

0
526

profesor-la-scoala-15176Ziua mondială a educatorilor (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) a fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a ‘Recomandării UNESCO/ILO privind statutul profesorilor’, recomandare care certifica importanţa unui sistem educaţional de calitate şi care puncta responsabilităţile pe care trebuie să şi le asume un cadru didactic.
De asemenea, 5 octombrie aminteşte şi de adoptarea ‘Recomandării privind învăţământul superior’, în 1997.
‘Education International’, federaţie globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte.
Începând cu 1994, la 5 octombrie, ‘Education International’ a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de aceştia în procesul educaţional, la nivel mondial.
În acest an manifestările sunt organizate sub deviza Apel la profesori!
Ziua mondială a educatorilor adună anual sute de mii de elevi, părinţi şi activişti din întreaga lume pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice care au fost în mod direct sau indirect afectate de o criză majoră. Rolul profesorilor şi al celorlalte categorii de personal din educaţie este vital pentru reconstrucţia socială, economică şi intelectuală.
Ziua mondială a educatorilor este marcată în peste 200 de state.
‘Education International’ insistă asupra faptului că profesorii trebuie să urmeze cursuri suplimentare de pregătire. Cursurile de pregătire a cadrelor didactice trebuie să fie integrate în politica educaţională naţională şi trebuie să reflecte diferenţele culturale. Tocmai din acest motiv organizaţia promovează cooperarea între instituţiile de învăţământ, guvern şi organizaţiile cadrelor didactice.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Sursa: financiarul.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here