500 km/h “duce” invenția lui H. Coandă

0
178

trenul lui CoandaPrin intermediul unei invenții semnate Henri Coandă,  cercetătorii americani își propun să revoluționeze transportul feroviar. Așadar, la  începutul anilor 70, marele savant a inventat un tren capabil să circule cu viteze de peste 500 de kilometri la oră, ne informează cei de la http://www.digi24.ro.

În țara noastră, baza în care s-au desfășurat cu succes experimentele a ajuns o ruină, iar în prezent, autoritățile vor să cumpere trenuri de mare viteză din China.

Aflat într-o vizită la Palatul Parlamentului din București, în cadrul unui forum economic, premierul Chinei , Li Keqiang, a declarat că ţara sa vrea să acorde României un împrumut de 10 miliarde de dolari pentru investiţii, iar banii vor fi folosiți, printre altele pentru achiziția unor trenuri de mare viteză fabricate în China.

După cum se arată pe site-ul celor ce la http://www.digi24.ro , chinezii au construit, în țara lor, cel mai lung tronson de cale ferată din lume; magistrala, are 2.300 de kilometri si uneşte capitala Beijing de oraşul Guangzhou; dar problema trenurilor chinezeşti este că, atunci când circulă cu viteza de 350 de kilometri pe oră, devin nesigure.

Nu foarte multă lume se află în posesia informațiilor conform cărora, în anii 70 marele savant român Henri Coandă a inventat un tren mai rapid decât al chinezilor, capabil să circule cu viteze de peste 500 de kilometri pe oră.

Trenul proiectat de inginerul Coandă este un tren rapid, revoluționar, care trebuia să circule printr-o reţea de conducte şi transporta atât mărfuri cât şi pasageri, a cărui vagoanele se deplasau, în interiorul conductelor, pe baza diferenței de presiune atmosferică, create artificial, de către un ventilator și un compresor.

Proiecția lui Henri Coandă trebuia să circule prin conducte, pe ruta Bucureşti-Ploieşti, la o distanţă de 60 de kilometri, dintre cele două oraşe, care urma să fie parcursă într-un timp record. Marele savant dorea ca invenţia sa să fie aplicată şi la transportul de marfuri, între Portul Constanţa şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

„La transportul de persoane s-a gândit la un Bucureşti-Ploieşti în 6-8 minute”, afirmă inginerul Sorin Dinea.

 

Sistemul de transport gândit de H.Coandă, înainte de 1989,  a fost aplicat pe distanțe mici, la două unități miniere de la Baia Mare și Caraorman. Conductele transportau contaiere cu materii prime de la cariere la uzine. Deși aceste invenții au dat rezultate, după anul 1989 cercetările au fost abandonate din lipsă de fonduri. În prezent, baza în care s-au făcut experimentele a ajuns o ruină.

‚Proiectul de construcţie a unui tren de mare viteză a fost conceput în anii `70, după ce Nicolae Ceauşescu le-a cerut savanților o alternativă ieftină la metrou. Întors în ţară în anul 1969, Henri Coandă a înfiinţat Institutul de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică INCREST. Aici a proiectat un tren care circula în conducte și atingea viteze record pe baza diferenţei de presiune atmosferică. În anul 1972, Coandă s-a stins din viață iar invenția sa a fost perfecționată și experimentată de către discipolii săi. Unul dintre cei care au făcut parte din echipa lui Coandă este inginerul Dan Ionescu’, ne informează jurnaliștii de la digi24.ro.

Aplicată pe distanțe mici la două unități miniere de stat, invenția marelui savant a fost extrem de utilă transportului materiilor prime de la cariere spre uzine.

Din păcate,  după `89, statul român nu a fost interesat să dezvolte sistemul de transport de mare viteză gândit de Coandă, iar ercetătorii au propus acest sistem de transport unor firme private, însă afaceriștii români nu s-au arătat interesați să cumpere tehnologia. Astfel, din baza de cercetare de la Teleajăn nu au mai rămas decât pilonii.

În anul 2012, Statele Unite au anunţat că vor să construiască un tren de mare viteză care va funcţiona după principiul gândit de Coandă. Trenul este proiectat să circule, într-un sistem tubular, cu viteze de până la 6500 de kilometri la oră şi va face legătura între oraşele New York şi Los Angeles, iar distanţa dintre cele două metropole, de 4.000 de kilometri, va putea fi parcursă în aproximativ 45 de minute.

Sorin Dinea este un tânăr inginer pasionat de opera marelui savant. Colegii săi din domeniul ştinţific l-au denumit Micul Coandă pentru că a continuat cercetările asupra Efectului Coandă.

Bănuiesc și simt că a venit timpul aplicării multora din invențiile lui Henri Coandă și o să auzim și o să și o să folosim așa ceva cât de curând”, relatează Sorin Dinea.

Toate astpectele relatate mai sus ne duc cu gândul la potențialul oamenilor geniu pe care românii îl au și de capacitatea acestora de a schima lumea. Dar, din păcate, sunt momente în care putem constata că ne lipsește ceva, și anume curajul de a îmbina teoria cu practica.

În ceea ce privește, opera excepțională a lui Henri Coandă, în timp ce noi i-am transformat experimentele în ruină, americanii sunt deciși să i le preia și să revoluționeze transportul cu trenul în întreaga lume.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here