Am cataractă, deci mă tratez

0
148

ochiuscatCataracta este o afecţiune des întâlnită, ea constând în opacifierea lentilei intraoculare numită cristalin. Cauzele cataractei sunt multiple, dar în cele ce urmează vom discuta despre cataracta legata de vârstă. Aceasta apare cu o frecvenţă mai mare după vârsta de 60 de ani şi singurul tratament curativ este cel chirurgical.

Diagnosticul cataractei este linie şi se stabileşte în urma unui consult oftalmologie complet. Scopul acestei consultaţii este, pe lângă diagnosticarea cataractei, identificarea factorilor şi afecţiunilor ce pot modifica desfăşurarea operaţiei şi rezultatul postoperator (de exemplu: glaucom, degenerescenţa maculară, ocluzii vasculare, distrofii corneene, etc). Acuitatea vizuală postoperatorie este influenţată de severitatea afecţiunilor asociate, acestea din urmă putând impune măsuri terapeutice suplimentare (ex: injecţiile intraoculare în degenerescenţa maculară forma neovasculară).

După ce pacientul a fost diagnosticat cu cataractă, se stabileşte, în funcţie de cât de avansată este cataracta, momentul operaţiei. În cazul în care vorbim despre o cataractă incipientă asociată cu o bună acuitate vizuală, pacientul va face controale periodice pentru a urmări evoluţia acesteia şi pentru a decide momentul oportun pentru intervenţia chirurgicală.

înainte de operaţie pacientul va face investigaţii specifice, acestea incluzând biometria, adică măsurătoarea cristalinului. De asemenea se instituie un tratament preoperator, scopul lui fiind să prevină diferite complicaţii de tipul infecţie, inflamaţie.

Operaţia se face fără internare, cu anestezie locală (topică sau injecţie parabulbară) şi are o durată de aproximativ 7-10 minute. Această procedură constă în schimbarea cristalinului opacifiât cu un cristalin artificial, acesta din urmă fiind ales în deplin acord cu pacientul, în funcţie de aşteptările postoperatorii ale acestuia. Astfel, există două categorii principale de cristaline artificiale:

1. monofocale-acestea asigură o vedere bună la distanţă, iar pentru aproape pacîentuHîe^ cesită o pereche de ochelari;

2. multifocale-asigură independenţa de ochelari, vederea fiind bună la toate distanţele.

Postoperator   pacientul va oculară şi va urma tratamentul recomandat de medicul său. în primele 24 de ore se va purta un pansament pentru protecţie, acesta fiind îndepărtat la primul control postoperator ce se face în ziua următoare operaţiei.

în cazul în care pacientul necesită cura chirurgicală a cataractei la ambii ochi, intervalul dintre operaţii se stabileşte de comun acord cu pacientul astfel încât să asigure o evoluţie postoperatorie favorabilă în ambele proceduri.

Pacienţii diagnosticaţi cu ca-taractş trebuie să reţină că singurul tratament care poate restabili o vedere buă este cel chirurgical efectuat la momentul potrivit. Cu cât o cataractă este mai avansată, cu atât mai mult se poate complica evoluţia intra-şi postoperatorie, tradusă prin creşterea perioadei de vindecare şi de recuperare a vederii.

Dr. Irina Lutic, Ama Optimex

Medic specialist oftalmolog Clinica AMAOptimex, www.cataracta.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here