58 de ani de la moartea celui mai mare poet simbolist român

George Bacovia s-a inspirat din lirica modernă franceză

0
178

George Bacovia s-a inspirat din lirica modernă franceză

Este la îndemâna simțului comun că fiecare moment din viața noastră, fiecare secundă și clipă are o semnificație aparte. Un moment cu o rezonanță majoră este atunci când vorbim fie de personalități marcante ale culturii, artei, istoriei și civilizației umane, fie că aducem în discuție marile capodopere ale vremii.

bacovia1Pe data de 22 mai 1957 s-a stins din viață poetul George Bacovia. Scriitor român la Școala Simbolismului Literar Francez, George Andone Vasiliu (numele de naștere al poetului) s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu și a Zoei Vasiliu. La doar 6 ani a început să învețe limba germană.

Potrivit descopera.ro, Bacovia este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

bacovia2Masa de lucru a poetului Bacovia

În ciuda faptului că inițial a fost privit ca  un poet de critică literară, acesta a început să se bucure treptat de o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia modernă.

Atmosfera din anii de liceu l-au inspirat foarte mult în scrierea operelor sale, iar talentul la desen și muzică sau gimnastică nu a întârziat să apară. A cântat la vioară și alte instrumente din orchestra școlii, pe care a și dirijat-o.

Primul premiu obținut de Bacovia

În anul 1899 a obținut premiul I pe țară, în cadrul concursului Tinerimii române pentru “desen artistic pe natură”.

bacovia3Bust George Bacovia – realizat de Milița Petrașcu

Conform informațiilor oficiale, în anul 1902 a finalizat poezia Plumb, în 1901 se înscrie la cursul superior al Liceului Ferdinand, iar în 1903 absolvă liceul din Bacău. Se înscrie apoi la Facultatea de Drept din București.

A urmat un moment care a produs o puternică impresie, și anume recitarea poeziei Plumb, în salonul literar al lui Macedonski.

George Bacovia era precursorul existențialismului

Opera sa este afiliată noilor curente de gândire, fiind îmbinată cu anumite curente ale modernismului poetic, cu suprarealismul, imagismul sau chiar expresionismul dar și cu școli filozofice cum ar fi existențialismul (Ion Caraion) etc.

Luând în considerare întreaga sa operă, putem spune că George Bacovia a fost unul dintre cei mai remarcanți poeți români, devenind unul dintre pilonii literaturii clasice moderne.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Să ne amintim de Ion Minulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here