Pe 6 Februarie il pomenim pe Sfântul Vucol. El s-a născut în părțile Smirnei și a trăit pe vremea Sfinților Apostoli. Din copilărie s-a deprins a trăi în deplină curăție trupească și sufletească.
Pe vremea când Sfinții Apostoli propovăduiau în toată lumea credința cea nouă în Iisus Hristos, Sfântul Vucol a primit dreapta credință și s-a făcut el însuși vrednic vestitor al învățăturii creștinești.
Făcându-se vas iscusit al Duhului Sfânt, l-a aflat pe el Sfântul Evanghelist Ioan, Apostolul cel iubit al lui Hristos. Acesta, hirotonindu-l pe el episcop, l-a așezat în marea cetate a Smirnei. A păstorit cu cinste și cu dragoste, turma credincioșilor, vreme îndelungată, aducând pe mulți la cunoașterea adevărului și botezându-i în Hristos.
Mai înainte de moartea sa a lăsat urmaș în locul său, păstor oilor sale și dascăl, pe fericitul Policarp. S-a mutat la Domnul, din viața aceasta pământeană, în ziua de 6 februarie.
Tot pe 6 Februarie pomenirea Sfinților Varsanufie cel Mare și Ioan Profetul
Sfântul Varsanufie cel Mare şi Ioan Profetul, ucenicul acestuia, au trăit în secolul al VI-lea, în timpul domniei împăratului Iustinian I (483-565). Au dus o viaţă ascetică în mănăstirea Avvei Serid din Palestina, lângă oraşul Gaza. Cei doi Sfinţi Părinţi au explicat foarte desluşit necesitatea călăuzirii spirituale şi a supunerii faţă de un povăţuitor duhovnicesc. Aceşti Sfinţi Părinţi ne sfătuiesc să nu facem nimic fără a-l întreba pe părintele nostru duhovnicesc.
Brîndușa Dediu
Jurnal Spiritual