1000 de minuni arhitecturale, Marea Britanie

0
425

Marea Britanie 1Şcoala de artă din Glasgow, Glasgow

Şcoala de artă începută în anul 1897 se numără printre puţinele clădiri construite de arhitectul scoţian Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) şi este capodopera sa neîntrecută. Este frapantă noua combinaţie între configuraţia strictă şi clară şi func-ţionalitatea practică. Biblioteca structurată complet de Mackintosh este printre cele mai frumoase încăperi în stil modern din Scoţia.
Castelul Edinburgh, Edinburgh

Marea Britanie 2 Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Scoţiei arată de parcă s-ar fi ridicat direct din stâncă. Cea mai veche parte a castelului Edinburgh este capela normandă St. Margaret din secolul al Xll-lea. În încăperi se găsesc în prezent bijuteriile regale scoţiene şi „piatra destinului”, pe care au fost încoronaţi în Evul Mediu regii englezi şi scoţieni.

Parlamentul scoţian, Edinburgh

Marea Britanie 3

În anul 2004 a fost deschis, cu trei ani întârziere, marele complex de clădiri al Parlamentului scoţian. După planurile lui Enric Miralies (1995-2000) a luat formă un an-samblu distins cu cele mai înalte premii, care prin forma sa – de exemplu acoperişurile care arată ca nişte bărci întoarse -şi materialele sale face referire la locul, tradiţiile şi istoria scoţiană.
Forth Bridge, Edinburgh

Marea Britanie 4
Podul pentru căi ferate peste Firth of Forth a fost la momentul inaugurării sale cel mai mare pod din lume şi este şi azi încă una dintre cele mai stabile şi rezistente construcţii. Noul pod în consolă cu grinzile care formează romburi a fost construit, între 1883 şi 1890, de John Fowler (1817-1898) şi Benjamin Baker (1840-1907). În ciuda construcţiei geniale, conceptul podului nu s-a putut impune din cauza costurilor enorme de construcţie.
Mănăstirea cisterciană, Melrose

Marea Britanie 5
Melrose a fost prima mănăstire cisterciană din Anglia şi a fost distrusă pe parcursul istoriei sale de mai multe ori. Biserica ridicată după anul 1385 este de asemenea păstrată doar parţial şi a întemeiat renumele mănăstirii de chintesenţă a romantismului ruinelor. Este interesant că un cioplitor foarte umblat şi-a imortalizat prezenţa pe peretele mănăstirii, unde indică provenienţa sa din Paris.

Biserica augustină, Jedburgh

Marea Britanie 6
Clădirea de la Jedburgh, începută la mijlocul secolului al Xll-lea, face parte dintr-un grup de patru foste mănăstiri scoţiene şi a fost distrusă în 1544-1545. Biserica este însă şi azi un exemplu impresionant al forţei şi grandorii arhitecturii normande cu zidurile solide şi masive tipice în zona altarului şi arcadele pe trei niveluri în naos.
Catedrala St. Cuthbert, Durham Marea Britanie 7
Constructorii bisericii, începută în anul 1093, au fost printre cei mai ingenioşi din toată Europa: introducerea bolţilor cu ner¬vuri (sub formă de coaste) şi sistemul funcţional de serviciu cu nervuri (în formă de coaste) se numără pe lista celor mai mari inovaţii ale perioadei respective. Greutatea nemişcată a construcţiei, care se poate observa la turnurile ascuţite şi impozante, a făcut catedrala din Durham chintesenţa arhitecturii normande.
Castelul Durham, Durham

Marea Britanie 8
Castelul Durham figurează din anul 1986 în patrimoniul cultural universal. Cetatea aşezată pe un deal, începută în secolul al Xl-lea, este construită în stilul tipic normand. Ridicată ca o fortăreaţă, cetatea a deservit multă vreme ca reşedinţă pentru arhiepiscopul princiar. Capela în stil normand a cetăţii, precum şi scara construită în secolul al XVII-lea sunt mărturii impresionante.
Mănăstirea cisterciană, Fountains

Marea Britanie 9
Fountains a fost, în Evul Mediu, printre cele mai bogate mănăstiri din Anglia. Construc-ţia clădirii, păstrată până azi doar în ruine, aînceput la mijlocul secolului al Xll-lea. În timp ce exteriorul dădea doar impresia unei mănăstiri semeţe, interiorul arăta, prin celebra dezvoltare transversală cu ameţitoarele coloane octogonale, bogăţia şi măreţia mănăstirii.
Mănăstirea cisterciană, Rievaulx

Marea Britanie 10

Mănăstirea a fost întemeiată în anul 1131 şi s-a numărat în secolul al Xll-lea printre cele mai mari mănăstiri ale Angliei. Ruinele aparţin azi parcului Duncombe din apropiere cu minunatul său design. Biserica este una dintre cele mai deosebite clădiri ale timpurilor sale şi nu este cu nimic mai prejos decât marile catedrale. O încăpere specială a fost sala capitulului care în con-strucţia sa s-a inspirat din clădirile bisericilor.
Mănăstirea benedictină, Whitby

Marea Britanie 11

Chiar şi numai amplasarea acestei ruine este unică: în picioare mai stau doar puţine bucăţi din fosta mănăstire ridicată prin anul 1220, acestea însă fiind suficiente pentru a recunoaşte calitatea construcţiei care trebuie să fi fost cândva. Whitby Abbey este un exemplu de paradă a stilului englezesc timpuriu, ale cărui profiluri de stâlpi şi arce mai sunt păstrate până în prezent.

1000 de minuni arhitecturale, Editura Aquila

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here