70.000 de ani în urmă: cea mai apropiată întâlnire dintre Soare și o altă stea

0
103

Conform afirmațiilor unei echipe internațională de astronomi, în urmă cu 70.000 de ani, o stea a traversat Norul Oort, aflat la marginea Sistemului Solar.

steaDin punct de vedere astronomic, aceasta nu a trecut foarte departe de Soare, informează francetvinfo.fr.

Astfel, s-a realizat cea mai apropiată “întâlnire” (dintre Soare şi o altă stea), cunoscută până în prezent.

Întrebați despre acest fenomen, oamenii de ştiinţă declară: “acel astru cu o masă mică şi puţin strălucitoare, ce făcea parte din clasa piticelor roşii, a traversat probabil cea mai îndepărtată zonă din Norul Oort, unde se află numeroase comete şi a cărui parte externă formează frontiera gravitaţională a Sistemului Solar, aflată la o distanţă de o mie de ori mai mare decât cea dintre Soare şi Pluto”.

Într-un studiu publicat marţi în revista Astrophysical Journal Letters, cercetătorii nord-americani, europeni şi sud-americani au menționat că aceasta este prima stea care s-a apropiat atât de mult de Sistemul Solar, la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea care separă Soarele de cea mai apropiată stea, Prixima Centauri (4,2 ani-lumină).

Potrivit http://www.mediafax.ro/, analiza traiectoriei acelei pitice roşii, descoperită recent şi denumită Steaua Scholz, indică faptul că aceasta a trecut la o distanţă de 0,8 ani-lumină de Soare – 8.000 miliarde de kilometric. Aceasta reprezintă o distanţă destul de mică în termeni astronomici, potrivit savanţilor americani.

În prezent, Steaua Scholz se află la o distanţă de 20 ani-lumină de Soare, a precizat Eric Mamajek, profesor de astronomie la Universitatea Rochester din Statele Unite.

Oamenii de știință au calculat viteza de deplasare a stelei cu ajutorul spectrografelelor  unor telescoape de mari dimensiuni din Africa de Sud şi Chile. Reconstituind traiectoria, ei au ajuns la concluzia că Steaua Scholz se îndepărtează de Sistemul Solar.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here