75 de ani de la moartea scriitorului Mihail Bulgakov

0
85

MikhailData de 10 martie a rămas în istoria și cultura lumii ca fiind momentul în care prozatorul, dramaturgul și medicul rus Mihail Bulgakov a plecat la Ceruri.

Opera sa este legată de prima jumătate a secolului XX, stăruind asupra susținerii libertății cuvântului și considerată vitală pentru un creator.

“Sunt un înfocat susținător al acestei libertăți și îmi închipui că, dacă unui scriitor i-ar trece prin cap să demonstreze că n-are nevoie de ea, el ar semăna cu un pește care ar vrea să convingă lumea că poate trăi fără apă”, a mărturist prozatorul.

De numele său se leagă romanul ”Maestrul și Margareta”, considerat o capodoperă a literaturii universale.

Potrivit http://www.agerpres.ro/, Mihail Afanasievici Bulgakov s-a născut în 1891, la Kiev, în familia unui profesor de dogmatică de la Academia de Teologie din oraș. După terminarea liceului, Bulgakov a intrat la Facultatea de Medicină a Universității din Kiev, pe care a absolvit-o în 1916.

Anul 1913 a fost momentul căsătoriei cu Tatiana Lappa, căreia i-a fost soț până în anul 1924. Imediat după ce și-a terminat studiile a început să practice medicina timp de patru ani, atât pe front, cât și în diverse localități din țară.

Primele scrieri ale sale au însumat întreaga sa experiență de medic în provincie.

“În 1918, s-a întors la Kiev, oraș asupra căruia își disputau supremația mai multe forțe: nemții, naționaliștii ucrainieni, Armata Roșie și Albgardiștii (ofițerii albi). Mihail Bulgakov a plecat cu Albgardiștii în Caucaz, ca medic de război. Odată ajuns aici, renunță la medicină pentru a se dedica jurnalismului”, se mai arată pe site-ul meționat.

Începând cu anul 1921, s-a dedicate profesiei de scriitor, iar în anul 1924 se lansează romanul ”Garda Albă”, una dintre primele scrieri despre experiența Războiului Civil în Rusia.

Dramatizarea romanului ”Garda Albă” s-a concretizat în piesa ”Zilele Turbinilor”, care în 1926 a avut premiera la Moscova. Bucurându-se de un real succes, a fost considerată un ”pescăruș” al noii generații de dramaturgi.

Urmează apoi o perioadă în care se focalizează asupra prozei istorice și lucrează asupra celui mai important roman al său ”Maestrul și Margareta”.

Ultimele corecturi asupra acestui volum le face pe patul de moarte, orb fiind. Pe parcursul vieții, a reușit să publice opere precum schița, povestirea, nuvela, romanul sau drama.

Mihail Bulgakov s-a stins din viață la data de 10 martie 1940.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here