Găurile negre mici, o cheie pentru intrarea în universurile paralele. Experimentul CERN care provoacă temeri

0
350

2“Particula lui Dumnezeu” a fost găsită, iar în curând s-ar putea descoperi “universul paralel”.  Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, prin al său “spărgătorul de atomi” încearcă să detecteze găurile negre mici, considerate o cheie pentru intrarea în dimensiunea universului multiplu, informează Daily Mail.

Experimentul reprezintă pentru mulți un semnal de alarmă. Criticii cred că  Large Hadron Collider (LHC), uriaşul accelerator de particule de la CERN, ar putea declanşa sfârşitul lumii. Sunt savanți care afirmă că acest experiment de producere a unei rupturi în pământ poate schimba nivelul nostru de percepere a universului.

La nivel de teorie

Potrivit Amescience, citat de Descoperă, conceptul nu poate fi testat, aşa că rămâne la nivelul filosofiei şi nu al ştiinţei: “Noi vorbim despre un univers real într-o extra dimensiune”.

“Aşa cum multe coli de hârtie aşezate paralel sunt obiecte bidimensionale (lăţime şi lungime), poate exista şi dimensiunea a treia (înălţime), universul paralel poate exista şi el într-o dimensiune mai înaltă”, a explicat Mir Faizal de la Universitatea Waterloo, cercetător CERN.

Găurile negre în miniatură

“Noi prezicem că gravitaţia se poate scurge în dimensiuni suplimentare, iar dacă nu, găurile negre în miniatură pot fi artificial create de LHC. Este normal ca atunci când oamenii se gândesc la univers, ei cred în interpretarea unor lumi multiple prin mecanica cuantică, unde fiecare posibilitate se actualizează, a adpugat el.

În martie 2015, profesorul Faizal împreună cu echipa au calculat energia pe care ei aşteptau să o detecteze în găurile negre mici din arcul gravitaţional sau curcubeul gravitaţional.

Extradimensiunile și arcul gravitaţional

“Dacă vom identifica găurile negre în această energie, atunci cercetătorii vor şti că arcul gravitaţional şi extradimensiunile sunt adevărate”, explică profesorul Faizal.

Din iunie 2015, energia cu care acceleratorul LHC contopeşte particulele a fost dublată, de la descoperirea bosonului  Higgs, făcând, astfel, posibilă descoperirea în premieră a găurilor negre. Teoreticienii de la CERN susțin că aceste descoperiri dau în afară de lungime, lăţime, adîncime şi o altă variabilă – timpul. La un nivel atât de înalt de energie, multe dintre acestea pot chiar dispărea.

Universul paralel

Universul paralel poate exista doar la interferenţa acestor dimensiuni. În teorie, această idee funcţionează, dar numai gravitaţia poate părăsi universul nostru către alte dimensiuni.

Teoria Relativităţii lui Einstein spune că  gravitaţia  este cauzată de curbarea spaţiului şi timpului. Arcul sau Curcubeul gravitaţiei sugerează ideea că spaţiul şi timpul se curbează diferit în funcţie de particule şi de energie. Asta înseamnă că arcul gravitaţional demonstrează că efectul gravitaţiei în cosmos duce la diferite lungimi de undă a luminii, iar particulele care au energii diferite se mişcă în timp, în spaţiu şi în câmpuri gravitaţionale diferit.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here