8 Ianuarie. Preacuviosul Părintele nostru Gheorghe Hozevitul

0
101

Hozevitul - 8 IanuariePe 8 Ianuarie il pomenim pe Părintele nostru Gheorghe Hozevitul. Acest fericit Părinte se trăgea din oameni de bun neam, dar, părăsindu-și averea, țara și toată desfătarea lumească, a venit la Ierusalim ca să se închine Sfântului Mormânt al Mântuitorului și tuturor Locurile Sfinte și de minuni pline, ce se află acolo.

Și, închinându-se și câștigând darul cel dintru acestea, s-a dus și a rămas la mănăstirea Hozeva. De acolo și numele de Hozevitul, și, făcându-se monah, s-a numărat împreună cu frații.

S-a arătat de nebiruit, încă de la început, la toată osteneala și viața aspră. El voia a-i urma lui Hristos, Celui ce pentru noi a murit cu trupul, omorându-se împreună cu El și împreună răstignindu-se, încât se părea că este fără de trup și-i uimea pe toți prin puterea răbdării sale, celei peste fire.

Ajungând la vârful nepătimirii și umplându-se de darul Sfântului Duh și ca un stâlp însuflețit și chip al bunătăților făcându-se, la cei împreună viețuitori și la toți ceilalți, și neslăbind, până la sfârșit din pustnicie și duhovniceasca lucrare, și-a aflat odihna ostenelilor și durerilor sale, mutându-se în această zi către Domnul său cel dorit.

Tot pe 8 ianuarie pomenim pe Preacuvioasa Maica noastra Domnica

Aceasta a trăit pe vremea împărăției lui Teodosie cel Mare (379 – 395), până în zilele împăraților Leon și Zenon (457 – 474). Era din cetatea Cartagina. Se trăgea din părinți de bun neam și în mare cinste din țara lor.

Păgână fiind, a mers la Constantinopol, împreună cu alte patru fecioare. Ea s-a înfățișat înaintea preafericitului arhiepiscop Nectarie patriarhul. Acesta, primind-o pe ea a învrednicit-o Sfântului Botez.

Și a luat Sfânta Domnica asupra sa viața și chipul cel monahicesc. Intru mari nevoințe și osteneli duhovnicești se lupta, încât s-a învrednicit, cu darul lui Dumnezeu, a face minuni și a prooroci.

La adânci bătrânețe, știindu-și mai înainte ducerea ei la Dumnezeu, s-a odihnit cu pace la 8 ianuarie.

Proloagele, Vol. 1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here