Singul papagal alpin din lume este pe cale de dispariție

0
151

kea

Kea, singurul papagal alpin din lume și una dintre cele mai inteligente specii aviare, este pe cale de dispariţie, avertizează organizațiile de profil.

Papagalul alpin este jucăuş şi curioas, fiind prezent doar în munţii din Insula de Sud a Noii Zeelande, pe un habitat de 3,5 milioane de hectare, relatează The Guardian.

Kea sunt însă ameninţate de alte specii prădătoare, dar şi de otrăvirea cu plumb din cauza unor construcţii alpine învechite, precum case de vacanţă sau adăposturi.

În plus, fermierii din zonă le detestă din cauza pagubelor pe care le pot provoca. Din 1860, peste 150.000 de exemplare de kea au fost ucise pe baza unui program guvernamental iniţiat în urma unui conflict cu crescătorii de oi.

Chiar dacă au statut de specie protejată, populaţia din Noua Zeenlandă este împărţită când vine vorba de kea, unnii sunt distrați de natura jucăuşă a zburătoarelor, alţii fiind exasperații de ravagiile pe care le fac când intră în mașini, corturi sau clădiri, ori atunci când atacă turmele de ori și șterpelesc alimentele oamenilor.

Organizațiile de animale atrag atenția că în prezent în regiune mai există doar maximum 5.000 de exemplare din această specie.

Ana Grama