9 Decembrie. Zămislirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

0
403

9 Decembrie. Zămislirea Sfintei AnaPe 9 Decembrie sarbatorim Zămislirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Domnul și Dumnezeul nostru vrând să-Și gătească pentru Sine lăcaș însuflețit pe pământ, casă sfântă spre sălășluirea Lui, a trimis pe îngerul Său către drepții Ioachim și Ana, dintru care a voit să se nască Maica Sa și le-a vestit lor, care erau neroditori și sterpi, că le-a dat Dumnezeu lor dar de zămislire, spre nașterea Fecioarei.

Drept aceea, s-a zămislit Sfânta Fecioară Maria și s-a născut din sămânță bărbătească, însă din făgăduință, fiind părinții ei, adică, bătrâni și sterpi. Că numai Hristos singur S-a născut din Sfânta Fecioară Maria mai presus de fire, negrăit și netâlcuit, precum El singur știe, fără de voie trupească. Și, Dumnezeu desăvârșit fiind, toate ale iconomiei Lui celui după trup desăvârșit le-a luat asupra Sa, adică firea oamenilor, așa precum a zidit-o și a plăsmuit-o dintru început.

9 Decembrie – Ziua Binecuvantata a Zămislirii

Deci, ziua aceasta, o prăznuim ca aducere aminte a zămislirii Maicii lui Dumnezeu în pântecele maicii sale, Sfânta și dreapta Ana, zămislire binevestită, pe pământ părinților ei și oamenilor, printr-un înger. Acest lucru l-a făcut Dumnezeu, Care din nimic le-a înființat pe toate, deșteptând pântecele cel sterp, spre aducere de rod și pe cea care îmbătrânise fără de copii, maică născătoare de copii, cu preaslăvire a lucrat-o, sfârșit vrednic al cererii celei drepte a drepţilor ei părinți, pe Fecioara dăruind-o, dintru care Însuși Dumnezeu avea să vină în trup, spre cea de a doua naștere a toate câte sunt.

Că așa a binevoit Dumnezeu ca niște părinți, înțelepți și mijlocitori ai oamenilor, să nască fiică pe cea aleasă din toate neamurile și, dinainte hotărâtă, mai înainte de veci. Și se face acest sobor întru cinstita casă a Născătoarei de Dumnezeu ceea ce este în Svorani, aproape de preasfânta ei biserică.

Proloagele, Vol. 1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here