Iubire şi faţă de sufletul bolnav duhovnicește

0
142

Pe credincios îl doare inima când vede că un suflet este stăpânit de păcat, când îi vede pe oameni fără o orien­tare sănătoasă pe calea vieţii. Şi el se străduie să aducă lumină celor care se află în întuneric, pentru că el ştie că misiunea creştină este cea mai mare lucrare a iubirii.

De vreme ce omul nu este numai trup, ci şi suflet, mai întâi iubirea trebuie să se adreseze sufletului suferind. Mai întâi de orice interesul nostru trebuie să se îndrepte spre sufletul bolnav. Când sufletul celuilalt îl va afla pe Dum­nezeu, atunci şi multe alte probleme materiale, ale lui şi ale familiei lui, se rezolvă mai uşor. Şi avem nenumărate astfel de exemple.

Într-un subsol umed locuia familia unui muncitor în construcţii. Soţia şi cei trei copii ai lui aveau chipuri pa­lide şi slabe, iar atunci când îi vedeai te durea inima pen­tru ei. Câteva femei generoase le-au oferit ajutoare de câteva ori. Dar problema nu se rezolva.

Sărăcia îi lovea fără milă. Atunci ele au încercat să se apropie de res­pectivul muncitor – purtătorul de grijă al familiei. Au vă­zut că acesta era un om risipitor şi beţiv. Jumătate din salariul lui îl cheltuia în cârciumă şi la jocul de cărţi.

Acasă mergea foarte rar. Şi de aceea familia lui era nefericită. Însă, după multe strădanii ale oamenilor lui Dumnezeu, acest om a înţeles că ceea ce făcea era rău si a hotărât să se apropie de Biserică şi să se spovedească, a devenit apoi un bun gospodar. Acum primeşte acelaşi salariu, însă acasă la el totul este bine. Desigur, nu simt bogaţi, însă au încetat să mai sufere şi să mai flămânzească.

Iată de ce purtarea de grijă faţă de sufletul bolnav duhovniceşte este cea mai mare expresie de iubire şi de multe ori rezolvă şi problemele materiale. Apoi creşti­nul vrea ca de fericirea de care el a avut parte lângă Hristos să se bucure şi ceilalţi oameni. De aceea, în paralel cu nevoile lui materiale, el are grijă şi de cele duhovniceşti.

Kallinikos Karousos, fostul mitropolit al Pireului, Adevăruri mari, în cuvinte simple: Ghid de viață duhovnicească, Editura Egumenița, 2017